Bildningssektorn står inför nya möjligheter i framtiden, men det blir katastrofalt om man skär för mycket inom bildningssektorn, säger Aulis Pitkälä som idag fick motta utmärkelsen Årets bildningsvisionär.

Utmärkelsen Bildningsvisionären tilldelas år 2016 generaldirektör Aulis Pitkälä vid Utbildningsstyrelsen under bildningsväsendets riksomfattande förhandlingsdagar i Kommunernas hus torsdagen den 6 oktober 2016 i Helsingfors.

– Bildningsväsendet behöver ett starkt strategiskt ledarskap särskilt nu när en stor del av kommunens serviceverksamhet kommer att övergå till en organisation på landskapsnivå. Aulis Pitkälä har genom sitt eget arbete gett god vägledning inför förändringen och varit en föregångare på detta område, säger Terhi Päivärinta, direktör för undervisnings- och kulturfrågor vid Kommunförbundet.

Själv ser Pitkälä att vårdreformen och det faktum att hälften av kommunernas uppgifter överförs till lanskapen innebär möjligheter för  bildningssektorn i kommunerna.

– Jag ser det som en chans till nytänk. Det är bra att med jämna mellanrum se på det man gör idag och fundera på om man gör det på rätt sätt.

De kommuner som tampas med ekonomiska problem skär kraftigt i de utgifter inom bildningssektorn som inte är lagstadgade, vad blir konsekvenserna av det här?

– På lång sikt är det katastrofalt. Det kommer att påverka resultaten inom hela bildningssektorn. Det är mycket farligt, som att hugga sig i benet. Om vi inte satsar på en bra skola och bra forskning finns det inga bra utsiker för Finland i framtiden, säger Pitkälä.

Aulis Pitkälä intervjuas av Jenny-Jägerhorn-Tabermann.

Direktör Aulis Pitkälä

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *