Klockan 23.45 på söndagen kunde Ålands radio berätta att det är liberalerna som vinner valet och ökar med 3 mandat till 9. Centern backar och slutar på 7 mandat.

Enligt Ålands radio tar Obunden samling ett till mandat och slutar på 5, Socialdemokraterna ökar med ett mandat och slutar på 4. Moderaterna behåller sina 4 mandat och Hållbart initiativ backar till 1 mandat. Ålands framtid faller ur lagtinget.

Läs mera (Svenska Yle 16.10.2023): Liberalerna segrade i Ålands lagtingsval – åländska medier utsattes för överbelastningsattack under valkvällen

Vad betyder valresultatet? Åtminstone har ett nytt ämne tagits upp i debatterna. I HBL sade forskaren och universitetslektorn i offentlig förvaltning vid Åbo Akademi Siv Sandberg inför valet att årets val är det första där den storskaliga vindkraftssatsningarna finns med på agenda.

– Men knappast det sista. Bland annat måste man komma överens om hur vinsterna ska fördelas. Det här är både ett hot och en möjlighet i kommunerna. Det blir en jättestor utmaning för dem att ta ställning till så här komplicerade frågor.

Valdeltagandet i lagtingsvalet och kommunalvalet var 68,2 procent, alltså något lägre än i valet 2019. Då deltog 70 procent av de röstberättigade i valet.

I söndagens kommunalval, som arrangerades samtidigt som lagtingsvalet, valde 16 kommuner nya kommunfullmäktigeledamöter bland 458 kandidater. En stor valfråga handlade om vården.

Läs mera (Svenska Yle 15.10.2023): Val på Åland i dag – vindkraften delar åsikterna