Regeringen vill testa hur valfriheten i vården fungerar. I början av nästa år testas olika modeller för valfrihet inom primärhälsovården i ett antal försökskommuner, samkommuner eller kommunkonsortier tillsammans med den privata och tredje sektorn.

– Tjänsteproducenterna inom social- och hälsovården likställs. Små och medelstora företag och aktörer inom den tredje sektorn ges möjlighet att delta i tjänsteproduktionen, heter det i ett pressmeddelande från Social- och hälsovårdsministeriet.

I försöket utvecklas också en elektronisk tjänst där kunden kan söka och jämföra olika producenter.

Pilotprojektens innehåll och kriterier kommer att preciseras, när regeringen bestämt sig för hur den finländska modellen för valfriheten i vården ska utformas. Men redan nu är det klart att försöket kommer att inbegripa servicesedlar.

De kommuner som blir försökskommuner beviljas statsunderstödsfinansiering. Försöksverksamheten startar i nästa år och pågår tills den landsomfattande modellen för valfriheten inom vården börjar gälla 2019.

Försökskommunerna väljs under sommaren och hösten.

Tillsammans med kommunaktörer planeras dessutom ett nytt sätt att använda servicesedlar i mun- och tandvårdstjänster som baserar sig på mer omfattande tjänstehelheter.

Ansökningstiden för ansökan om projektunderstöd startar vecka 25. SHM fattar besluten om statsunderstöd i oktober 2016.

Här är pressmeddelandet från Social- och hälsovårdsministeriet.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *