Barnskyddets klienter lider svår brist på psykiatriska tjänster. Problemet är nu så stort att biträdande justitieombudsman Maija Sakslin reagerat då hon besökt Jyväskylä och Vanda.

Granskningen började på initiativ av ombudsmannen. Protokollet finns här.

-Barnskyddets klienter och deras föräldrar har svårigheter att få psykiatriska tjänster. Om barnet är klient hos öppenvården, placerad inom öppna vården eller brådskande placerat ges ingen vård före barnet före omständigheterna är stabila. Det vill säga om barn blivit omhändertaget och placerat utanför hemmet, sägs det i protokollet om staden Jyväskylä.

På båda orterna framkommer också personalbrist. Det råder brist på händer och tiden då man måste vänta på hjälp blir längre.

-I diskussionen framkom att man beräknat resurserna i underkant och att det är svårt att rekrytera professionella socialarbetare. Detta har lett till att familjeträffen dröjer och att man inte hinner göra upp klientplaner för föräldrarna, sägs det i protokollet om hur Vanda fungerar.

I brist på kontroll har barnskyddets arbetstagare upp till två års anteckningar som man inte hunnit bokföra och man hinner inte slutföra klientförhållanden.

-På vilket sätt tänker Vanda säkra att de uppgifter som stadgas i lagen om barnskydd så att barnet bättre tas i beaktande, frågar ombudsmannen Vanda stad.

PEKKA MOLIIS

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *