Kommunpodden 26.02.2015 | Ladda ned MP3 (9 Mb)

– Är det viktigare att att klubba igenom vårdreformen under denhär regeringsperioden eller borde man  ta en time out och höra kommunerna, vilket skulle betyda att vårdreformen skjuts framåt? Det här är riksdagen och framför allt grundlagsutskottet nu tvungna att ta ställning till, säger Maarit Feldt-Ranta i ett samtal med Kristina Wikberg i Kommunpodden.

Själv tycker Maarit Feldt-Ranta, riksdagsledamot (sdp) och Kommunförbundets styrelsemedlem att kommunerna  borde höras.

– Jag är själv en mycket stark anhängare av starka kommuner och närdemokrati. Det betyder inte att jag är mot vårdreformen, men jag tycker att kommunerna borde höras. Om man inte har möjlighet att höra alla kommuner nu borde man åtminstone rådfråga Kommunförbundet som företräder kommunerna, säger Feldt-Ranta.

Feldt-Ranta betonar också att det skulle vara viktigt att involvera människor, kommuner och organisationer i det ”riktiga livet” i ett tidigt skede.

– Psykologiskt är det viktigt att tänka på vad som händer efter att man klubbar igenom en lag i riksdagen. Vad händer när den genomförs i riktiga livet? Om kommunerna inte är med utan tycker  att det är ett främmande projekt så blir det inte så bra.

De närmaste dagarna kommer att visa hur det blir för vårdreformen. Riksdagens social- och hälsovårdsutskott blev i tisdags klart med sin modell för vårdreformen. De fick som uppdrag att arbeta fram en ny modell efter att grundlagsutskottet ansåg att det tidigare lagförslaget stred mot grundlagen på flera punkter. I stället för två förvaltningsnivåer blir det enligt det nya förslaget bara en nivå med 19 samkommuner. Nu ska grundlagsutskottet på nytt ta ställning och utlåtandet väntas komma nästa vecka.

– Det är helt i händerna på grundlagsutskottet nu. Det finns inget vi andra kan göra, men jag litar på att de behandlar frågan grundligt, säger Feldt-Ranta.

”Sjukdomen gjorde mig modig”

I podcasten berättar Feldt-Ranta också om hur sjukdomstiden påverkat henne som människa och politiker. Feldt-Ranta har i två omgångar insjuknat och behandlats för cancer. Så här i efterhand säger hon att sjukdomen framför allt gjort henne modigare.

–  Man får perspektiv och för mig känns det åtminstone väldigt angeläget att jobba för den nordiska välfärdsmodellen som hjälpt mig otroligt mycket. Jag har också sett så många andra som varit beronde av och fått hjälp tack vare vår välfärdsmodell.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *