Årets Kommunmarknad öppnade med tiotals aktuella programinslag. Det hettade ställvis till ordentligt när partiledarna debatterade ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna – marknaden fortsätter i morgon.

Kommunförbundets verksamhetsledare Minna Karhunen inledde med att konstatera att ”kaiken takana on kunta” (på svenska ungefär det är kommunen som ligger bakom allt). 

– Egentligen är ju riksdagsvalet också ett kommunalval. Alla de stora linjerna som direkt berör kommunerna om service, finansiering och lagstiftning dras upp i riksdagen, sade Karhunen inför debatten och partiledarna som satt på scenen i rad framför henne.

Se inspelningen från paneldebatten här.

Justitieministern och SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson drog inte alla gånger jämt med finansministern och Centerns partiordförande Annikka Saarikko. Men oftast var debatten lite skoj också.

Karhunen efterlyste en klar vilja hos regeringen att gå mot ett koldioxidneutralt Finland, tyckte linjen varit lite ifrågasatt på sistone, och hon påminde om att klimatfrågorna avgörs i kommunerna. 

Karhunen påminde att kommunen står för vardagen och är finländarnas hem. 

– Vi behöver en tillräcklig finansiering, er tillit och en del ny personal som kan göra saker på ett nytt sätt för att få servicen att gå runt. Kommunerna gör mirakel i Finland men vi hoppas att vi bara skulle få sköta vårt normala jobb.

Ge oss inte nya uppgifter utan låt oss sköta dem vi har. – Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen

I en bra diskussion ingår humor. Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen och publiken reagerade många gånger på vassa formuleringar.

Den en och en halv timme långa paneldebatten leddes rappt och rutinerat av journalisten Jussi-Pekka Rantanen. Frågorna och svaren handlade om klimat, bildning, sysselsättning och vården.  Även avregleringen av kommunernas uppgifter diskuterades.

Detta handlar det om

  • Den årligt återkommande Kommunmarknaden arrangeras i år 14-15.9 av Kommunförbundet och Kuntalehti.
  • Det är första gången på tre år som medlemskommunerna, statsförvaltningen, företag och organisationer kan träffas på plats i Kommunhuset. Se programmet på svenska här