Mirja Högstrand kan fortfarande tänka sig att rösta för en sammanslagning.

Resultatet av den rådgivande folkomröstningen i Kaskö om en sammanslagning med Närpes har inte gjort situationen lättare för de fullmäktigeledamöter som har en vågmästarroll i frågan.

Till dem hör Mirja Högstrand, första vice ordförande i Kaskö fullmäktige för Vänsterförbundet.

Högstrand är för en sammanslagning men har sagt att om någondera sida får 60 procent eller mer så respekterar hon det resultatet. Nu fick nej-sidan 55,4 procent, och ja-sidan 41,5 procent.

– Jag kan fortfarande tänka mig att rösta för en sammanslagning.

Att nej-sidan skulle vinna var väntat, säger Högstrand, även om hon trodde att det skulle vara med större marginal. Hon tror att folk röstat med känsla, inte förnuft, och att många inte vet hur allvarlig Kaskös situation är.

Nu gissar hon att det blir en knapp seger för nej-sidan i fullmäktige. Skiljelinjen i fullmäktige går mellan SFP och Samlingspartiet å ena sidan och, å andra sidan, SDP och Sannfinländarna, som är mot en sammanslagning.

Det här lämnar Högstrand och hennes partikollega Anneli Tunttunen och De grönas Erkki Nykänen i en vågmästarroll.

Känner du av pressen?

– Oj oj vad jag gör. Det finns de som försöker övertala mig men också de som slutat hälsa. Inte är det trevligt, men jag anser att jag har rätt när jag säger att vi inte klarar oss ensamma. Därför känns sådant beteende tråkigt.

Oavsett hur fullmäktige röstar, kommer Kaskö att kunna gå vidare?

– Nog tror jag att vi kommer över det, så pass sammansvetsade är vi att vi överlever detta. Men det är oundvikligt att det blir samarbetsförhandlingar och eventuellt många uppsägningar och att trycket på att höja skatterna ökar. Staden gör en förlust på 1,5 miljoner euro i år så det krävs drastiska åtgärder om vi ska förbli självständiga. Går vi samman med Närpes får vi behålla tjänsterna i åtminstone fem år, enligt avtalet.

Högstrand tror att frågan om en sammanslagning dyker upp på nytt om fullmäktige röstar nej i november, men hon befarar att Närpes vilja att inleda en ny sammanslagningsprocess är betydligt mindre då.