Tuffa prioriteringar väntar de danska kommunerna nästa år. De årliga förhandlingarna om ekonomiavtalet mellan staten och kommunerna avslutades i tisdags. Avtalet innebär att de danska kommunerna tvingas dra åt svångremmen.

– Avtalet är historiskt stramt och kommunerna står därför inför svåra prioriteringar, säger danska kommunförbundet KL:s ordförande Martin Damm i en kommentar för nyhetssajten Danske kommuner.

Finansministern Nicolai Wammen kallar avtalet för ”ansvarsfullt” i en ”mycket speciell tid” med den högsta inflationen i landet på 35 år.

– Vi har gjort ett avtal när anslagsnivån sjunker. Det betyder att kommunerna måste bli strängare i sina prioriteringar, säger Wammen.

Det är KL som för de danska kommunernas talan i förhandlingarna. KL hoppades att förhandlingarna skulle utmynna i höjda anslag på grund av stigande priser och högre byggkostnader.

KL:s vice ordförande Jacob Bundsgaard säger i en kommentar på kl.dk att de strama budgetramarna gör det svårt för kommunerna att få ihop sina budgetar för nästa år.

– Vi är nu i ett läge där priserna på vanliga dagligvaror stiger och det samma gör kostnaderna för kommunernas byggverksamhet.

Enligt Bundsgaard kommer instramningen att märkas i synnerhet i kommunernas investeringar.