Stramt för kommunerna i Danmark nästa år

I Danmark fastställs kommunernas ekonomi i en årlig förhandling mellan kommunerna och staten. Det är danska KL som förhandlar för kommunerna.
I Danmark fastställs kommunernas ekonomi i en årlig förhandling mellan kommunerna och staten. Det är danska KL som förhandlar för kommunerna.
9.6.2022

Tuffa prioriteringar väntar de danska kommunerna nästa år. De årliga förhandlingarna om ekonomiavtalet mellan staten och kommunerna avslutades i tisdags. Avtalet innebär att de danska kommunerna tvingas dra åt svångremmen.

– Avtalet är historiskt stramt och kommunerna står därför inför svåra prioriteringar, säger danska kommunförbundet KL:s ordförande Martin Damm i en kommentar för nyhetssajten Danske kommuner.

Finansministern Nicolai Wammen kallar avtalet för ”ansvarsfullt” i en ”mycket speciell tid” med den högsta inflationen i landet på 35 år.

– Vi har gjort ett avtal när anslagsnivån sjunker. Det betyder att kommunerna måste bli strängare i sina prioriteringar, säger Wammen.

Det är KL som för de danska kommunernas talan i förhandlingarna. KL hoppades att förhandlingarna skulle utmynna i höjda anslag på grund av stigande priser och högre byggkostnader.

KL:s vice ordförande Jacob Bundsgaard säger i en kommentar på kl.dk att de strama budgetramarna gör det svårt för kommunerna att få ihop sina budgetar för nästa år.

– Vi är nu i ett läge där priserna på vanliga dagligvaror stiger och det samma gör kostnaderna för kommunernas byggverksamhet.

Enligt Bundsgaard kommer instramningen att märkas i synnerhet i kommunernas investeringar.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här