Han är skåningen som kan namnen på de flesta finländska kommunerna. Dessutom kan han peka ut kommunerna på kartan. I bästa fall har han också besökt dem med familjens husvagn under sommarsemestrarna.

Efter 22 år i Kommunförbundets tjänst belönas Mattias Lindroth med förbundets förtjänsttecken i silver som ”erkänsla för 20-årigt förtjänstfullt arbete för kommunförvaltningen”.

Mattias Lindroth kom till Kommunförbundet hösten 2000. Studierna i nationalekonomi vid Åbo Akademi var avklarade och den färska ekonomie magistern fick anställning som svensk blankettförsäljare på förbundet.

– Blanketterna blev min inkörsport till kommunfältet. Det är en sak som jag är mycket tacksam för idag, säger han.

Jobbet på Kommunförbundet gav honom också en annan bonus: det finska språket. I dag talar han finska obehindrat och gärna, terminologin sitter som den ska och ”hittills är det ingen som har klagat”, skrattar han.

 

Digifika och Kommuntorget

Att han landade i Finland är förstås ingen slump. Det var kärleken och den blivande hustrun som fick Helsingborgaren att söka sig till Åbo Akademi, där han studerade åren 1993–99.

– Orsaken till att det tog så lång tid att bli klar med studierna var att jag jobbade deltid  som institutionssekreterare vid Nationalekonomiska institutionen och höll dessutom på med undervisning och en del forskning, säger han.

Efter ett halvt år i Kommunförbundets blankettförråd som var inrymt i källarvåningen fick han ”flytta upp” till ett arbetsrum i Svenska sekretariatet, det som idag är Svenska enheten.

– Eftersom jag fortfarande jobbade deltid i blankettförrådet i källaren, var jag en av de första som vid sidan av ledningen fick en mobiltelefon. Det var en tung Nokia-sak, om jag minns rätt.

Under åren i Kommunförbundets tjänst har Mattias Lindroth hunnit planera och uppdatera den svenska informationen på Kommunförbundets webbsajt och han har varit med och startat Kommuntorget. I dag arbetar  han som sakkunnig i digitalisering och tillgänglighet.

Mattias Lindroth

  • Född (1973), uppvuxen i Helsingborg, Sverige
  • Ekonomie magister från Åbo Akademi (1999)
  • Sakkunnig i digitaliserings- och tillgänglighetsfrågor vid Kommunförbundet, började jobba på Kommunförbundet 2000 som blankettförsäljare och webbutvecklare
  • Bor i Helsingfors, hade inte satt sin fot i Finland innan han började studera i Åbo
  • Familj: Hustru och dotter, hundarna Kajsa och Temppu
  • Aktuellt i hans liv just nu: Dotterns studentdimission, hustruns 50-årsfirande, 25-årig bröllopsdag till hösten och Kommunförbundets förtjänsttecken i silver

En gång i månaden samlar han kommunerna i Svenskfinland till Digifika, ett digitalt morgonkaffe med aktuell information och diskussion om digitaliseringsfrågor.

– Digifikorna har samlat mellan 20-30 deltagare per gång och nu funderar jag på hur vi ska ta nästa steg. Kanske ska vi banda in dem? Göra en podcastserie?

Nytt land, nya perspektiv

Livet i Finland har gett utlandssvensken nya perspektiv på hemlandet.

– Det finns inga jättelika skillnader mellan Sverige och Finland, men visst är mycket annorlunda i Finland. Jag har haft ett intresse att lära känna Finland och har därför besökt fler platser i Finland än i Sverige. Som skåning tycker man alltid att Norrland är för långt borta… Men här i Finland har jag åkt kors och tvärs i landet med husvagnen och tycker att jag känner landet rätt väl idag.

Längtar du hem?

– Egentligen inte. Jag trivs bra i Finland, men hänger förstås med det som händer i Sverige. Numera är det lätt att hålla kontakten med släktingar och vänner och att följa med de svenska nyheterna. Det är mycket som har ändrat i Sverige, inte minst alla nyheter om stegrat våld i helt vanliga svenska kommuner. Det är inte helt helt lätt att  förstå vad det är som pågår.