Konstverkstaden Malakta i österbottniska Malax har gjort gatukonsten till en del av kommuninvånarnas gemensamma vardagsrum. I projektet Mural Rural har konstverkstaden bjudit in internationella konstnärsteam med uppdrag att skapa muralmålningar på fasader i Malax.  Idag finns det ett tiotal muralmålningar i kommunen och fler är på kommande.

De flera meter höga muralermålningarna pryder idag ytterväggarna på kommunens fastigheter, men också privata fastighetsägare och företag har ställt sina väggar till konstprojektets förfogande.

– Visst är det speciellt att hämta gatukonst eller Street Art, som den också kallas, till en rural miljö, säger bildkonstnären Bekim Hasaj, som är en av de muralmålarna i Malax.

Mural_Jon Gredmark Mural_Growing Mural_vattenverket Mural_malarna Mural_biblioteket Mural_vaningshus
<
>
I Jon Gredmans muralmålningar är barns kreativitet ett underliggande temat. Han tar ofta med barn i planeringen av en muralmålning.

Hasaj är född i Albanien och utbildad i Brera Academy of Fine Art i Milano, Italien. Just nu är han bosatt i Malax och engagerad i verksamheten i Malakta.

Av totalt sjutton konstnärsteam som ansökte om att få delta i Mural Rural, valde Malakta ut fyra team.

– Muralmålningarna är ett samarbete mellan fastighetsägarna och konstnärerna. Konstnärer har presenterat sina skisser för fastighetsägarna, som har haft vetorätt att godkänna eller förkasta dem, berättar Kyösti Linna, finländsk filmare och bildkonstnär med utbildning från Gerlesborgsskolan i Sverige.

Kyösti Linna har tillsammans med sin italienska kollega Domenico de Melillo (med artistnamnet Frode) gjort en muralmålning på en hög cistern på vattenverket i Malax.

Kungsfågeln symboliserar optimism. (Foto: Johannes Tervo)

– Vi hade många idéer om hur muralmålningen skulle se ut. Bland annat sökte vi en koppling mellan Finland och Italien. Efter ett tag blev vi övertygade om att det måste bli en fågel – en flyttfågel.

Frode kom till Malax samtidigt med flyttfåglarna i maj.

– När vi besökte vattenverket och såg alla flyttfåglarna föll alla bitarna på plats. Det var en kungsfiskare vi skulle måla. Kungsfiskaren har fina färger och för oss symboliserar den optimism, berättar Linna.

Jon Gredmark, bildkonstnär utbildad vid Konstfack i Sverige, har gjort flera muralmålningar i Malax och på andra orter i Österbotten. Hans konst syns också på fasader i Tammerfors och Stockholm. Sin första muralmålning gjorde han på Malaktas garagevägg.

– Jag är egentligen grafittikonstnär och har därför mest målat bokstäver. Men muralmålning passar mig också. Jag jobbar ofta tillsammans med barn i skolor och på konstkurser. Ibland är barnen med och målar muralerna, ibland är de med i planeringen med sina egna teckningar som jag sedan hämtar min inspiration ifrån, berättar Gredmark.

Temat i Jon Gredmarks muralmålningar är ofta barns kreativitet. På hans muralmålningar i Malax ser man barn djupt försjunkna i en bok eller är i färd med att teckna.

Mural Rural gav större nätverk

Bekim Hasaj säger att Mural Rural har hjälpt honom vidare i den professionella karriären.

– Jag har utvidgat mitt nätverk, nu har jag kontakter både lokalt och internationellt.

Kyösti Linna fick tack vare Mural Rural ett nytt uppdrag i sin hemby Solf i Korsholm.

– Nu jobbar jag med en mural på en stor lagerbyggnad. Jag har också noterat att det pågår en slags ”muralboom” på andra orter. Det är fler än min hemby som önskar sig muralmålningar på fula fasader. Frode som jag gjorde vattenverksmuralen med har också han fått nya uppdrag tack vare den uppmärksamhet som Mural Rural gav oss. Nu jobbar han med gatukonst i Sicilien.

Projektet Mural Rural finansieras av bland annat Svenska kulturfonden, TAIKE (Centret för konstfrämjande) och Kulturösterbotten.

Muralmålningar och gatukonst

  • Målningar, installationer och skulpturer i det offentliga rummet kallas Street Art eller gatukonst.
  • I Street Art eller gatukonst ingår även grafitti och muralmålningar.
  • Leonardo de Vincis Nattvarden brukar kallas för världens mest kända muralmålning. Den över 500 år gamla muralmålningen finns i ett kloster i Milano.
  • Vår tids muralmålningar finns framför allt i urbana miljöer, men intresset för muralmålningar växer även utanför storstäderna.
  • Vanda brukar kallas för ”Finlands muralhuvudstad”. Muralmålningarna i Vanda finns bland annat i Myrbacka och Mårtensdal.  Läs mera om och titta på muralmålningarna i Vanda på Street Art Vantaas hemsida.

Muralmålarna i Malax

Jon Gredmark, Bekim Hasaj och Kyösti Linna är bildkonstnärer och muralmålare.

Titta närmare på de muralmålningar som konstnärerna som intervjuas i artikeln har gjort.

Det här är en artikel från Kommuntorget 4/2021. Vill du prenumerera på Kommuntorget? Gör din beställning HÄR.