Det ser dystert ut för turismen i Nyland, säger Nylands förbund i ett pressmeddelande.

De utländska turisternas övernattningar har rasat till under tio procent jämfört med året tidigare, och de direkta inkomstförlusterna i januari-juli var 735 miljoner euro.

Turismens inverkan på övriga sektorer uppgick i Nyland till över en miljard euro.

Den dåliga situationen förvärras av att sysselsättningen under första delen av året sjönk med över 5000 manår.

— Nio av tio turistföretag har varit tvungna att permittera och då krisen blev utdragen så har också uppsägningarna ökat. Den direkta inverkan som coronan haft på turismen berör 25 000 nyländska arbetstagare, summerar Nylands förbund.

Raseborg klarat sig med blotta förskräckelsen

Hur dyster är situationen i de nyländska kommunerna och städerna?

Enligt Visit Raseborgs turistchef Ville Vuorelma har situationen förbättrats avsevärt sedan chockvåren.

— Det är förstås harmligt att de utländska turisterna uteblivit men finländarna har lappat situationen mycket väl.

Enligt vad han hört har sommaren för många företag till och med gått bättre än föregående år.

— Folk har förstått att man kan komma i semesterstämning redan genom en eller två timmars avstånd från hemmet. Det viktiga är att bryta vardagsrutinerna och att få miljöombyte med god mat och sömn.

Visit Raseborg har lyft fram betydelsen av snabba minisemestrar och veckoslut. Semesterstämning kan uppnås till exempel genom att övernatta i Svartå Slott eller Fiskars.

— Vår styrka ligger också i att människor inte behöver trängas i små utrymmen med andra. Raseborg är till ytan Nylands största kommun.

Förutom höstlovsperioden försöker man locka människor till området särskilt under oktober månads sista veckoslut med ett evenemang som i Raseborg har fått namnet Mörka helgen. Under denna kommer man att erbjuda eldshow, spökrundor och skräckfilmer.

Även cyklister kommer att lockas till höstliga färder, till exempel för att bekanta sig med bruken.

Konferensgästerna lyser med sin frånvaro

Flygtrafiken kan inte räddas genom inrikesturism. På Helsingfors-Vanda flygfält och dess närområden är 10 000 människors arbetsplatser i fara.

Finnair och marktjänstbolaget SwissPort Finland har meddelat om omfattande uppsägningar.

Samma gäller kryssningstrafiken. Nylands förbund påpekar att Helsingfors under många år varit Europas livligast trafikerade passagerarhamn men nu har den internationella kryssningstrafiken körts ned.

Även kongress- och evenemangsturismen är starkt koncentrerad till Nyland. Företagen i branschen förlorade på våren över 90 procent av sin omsättning jämfört med fjolåret och har varit tvungna att permittera sin personal.

Visit Tuusulanjärvis direktör Marjo Ranta-Irwin bekräftar att annulleringarna av stora konferenser i området har en mycket kännbar effekt.

— Företagen har hållit möten i någon mån men de stora konferenserna har helt och hållet uteblivit.

Trots all gick sommaren ändå enligt henne helt ok.  Ändå var det inte helt lika livligt som väntat – sommarens bostadsmässa hölls ju också i Tusby.

Ranta-Irwin konstaterar att Nyland på grund av Coronasituationen troligen inte lockar finländare från övriga delar av landet.

Genast då det kommer någon information från hälsomyndigheterna försvinner bokningar från kalendern.

Liksom i Raseborg sätter man sitt hopp till närturismen. Till exempel en cykelfärd för hela familjen runt Tusby träsk, besök till Sarvikallio friluftsområde, som nyligen förnyats. Kulturvänner lockar man till Halosenniemi och Erkkola.

En gemensam sökportal för företag inom resebranschen

Kampanjen 100 skäl att resa inom Finland (100 syytä matkailla Suomessa) som koordineras av föreningen för Finlands turismorganisationer (Suoma) försöker också locka finländare till höstliga resor inom landet.

Genom stöd från Arbets- och näringsministeriet har man i 100syyta.fi-portalen sammanställt en vinkbank i vilken turismföretag från hela Finland medverkar.

Detta är en översättning av Kuntalehtis artikel.

LÄS OCKSÅ: Bitte Westerlund: Statlig och kommunal uppbackning av de västnyländska småodlarna behövs