I år är temat för tävlingen hållbar utveckling för att främja en aktiv livsstil.

Kommunförbundet och Undervisnings- och kulturministeriet ordnar igen tävlingen Finlands aktivaste kommun. Till tävlingen, som nu ordnas för fjärde gången, söks åter en kommun som på ett mångsidigt sätt främjat kommuninvånarnas motionsmöjligheter.

Tävlingen är en del av programmet för den nationella Idrottsgalan. I år är temat för tävlingen hållbar utveckling för att främja en aktiv livsstil och vid valet betonas särskilt hur kommunen lyckats främja mångsidig aktivitet för alla invånare och samtidigt stärka ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Dessutom granskas multiprofessionellt samarbete kommunerna emellan i syfte att öka invånarnas aktivitet  

– Med tävlingen Finlands aktivaste kommun vill Kommunförbundet synliggöra det mångsidiga och goda arbetet som kommunerna gör att få invånarna att röra på sig mer och främja deras välmående. Denna gång vill vi särskilt ta fram hur kommunerna samtidigt främjar en hållbar utveckling, säger Mari Ahonen-Walker, specialsakkunnig i idrotts- och ungdomsfrågor, i ett pressmeddelande.

Anmälningstiden löper ut fredagen den 30 september kl. 12. En expertjury väljer ut tre finalister som offentliggörs i december. Vinnaren får en Uno-pokal vid Idrottsgalan i januari 2022. 

Tävlingen är avgiftsfri och öppen för alla kommuner. Anmälan till tävlingen via denna länk.