Kommunmarknaden är i gång. Idag behandlar de svenska och tvåspråkiga seminarierna teman så som gymnasieutbildning, tillgänglighet, digitalisering, planering av namn, upphandling och utvärderingsinstrument för den kommunala verksamheten.

Här är torsdagens program. Välkommen!

Aktuellt inom gymnasieutbildningen

Regelverket för gymnasieutbildningen ändrar. Vilka faktorer påverkar behovet av förändring? Är det lagstiftningen, demografin eller resurserna? Seminariet med Kommunförbundets sakkunniga Kyösti Värri är tvåspråkigt. 12.9 kl. 10.00

Kommunen och  tillgänglighetskraven

Lagen ställer nya krav på tillgänglighet och informationshanteringen i kommunerna.
Hur skapa tillgängliga webbtjänster? Hur ser den nya informationshanteringslagen ut?Följer din kommun tillgänglighetskraven?

Viena Rainio från Regionförvaltningsverket går igenom vad webbtillgänglighet innebär för kommunerna i praktiken. Tuula Seppo från Kommunförbundet presenterar de viktigaste nyheterna i den kommande lagen om informationshantering. 12.9 kl 11.00

Kommunkompassen utvärderar kommunen

Kommunkompassen är ett utvärderingsverktyg anpassat till kommunal verksamhet utifrån ett medborgar- och brukarperspektiv. Annika Hellberg, ekonomichef i Vallentuna i Sverige berättar hur hon använder Kommunkompassen i utvecklings- och kvalitetsarbetet. Kommentar av Ida Sulin ,Kommunförbundets svenska direktör. 12.9 kl 12.00.

Tips för planering av namn

Det behövs hela tiden nya namn på till exempel gator, projekt, organisationer och tjänster i kommunerna. Vi berättar vilken hjälp Institutet för de inhemska språken erbjuder för planering av nya namn. Presentationen är tvåspråkig.

Specialexperterna Maria Vidberg  och Ulla Onkamo från Institutet för de inhemska språken deltar. 12.9 kl. 12.00

Upphandling och ansvar

Ansvarsfulla upphandlingsvillkor i praktiken och i rättspraxis. Kom och lyssna på hur kommuner kan i sina upphandlingar bland annat främja social sysselsättning och minska koldioxidutsläpp.
Teemu Suominen, jurist vid Advokatbyrå Reims & Co Ab medverkar. 12.9 kl. 12.00

Digitaliseringens många ansikten i kommunerna

Bildningsdirektör Heidi Backman berättar om digitalisering och innovationskultur inom bildningen i Grankulla, förvaltningsdirektör Erika Strandberg tar oss med på Kimitoöns digitaliseringsresa och Mikko Malmgren från Kommunförbundet presenterar kommunernas nätverk för öppet samarbete. 12.9 kl. 13.00.

Tala svenska med oss!

Kommunförbundets svenska sakkunniga är anträffbara vid informationsdisken i H1 under Kommunmarknaden! Kom och tala svenska med oss!

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *