Situationen ör ohållbar, menar Vesa Puttonen. - Grogrunden är god, kavla upp ärmarna, bara. Foto: Tommy Pohjola

— Jag tycker synd om kommundirektörer vars uppgift är att locka barnfamiljer att flytta till kommunen. Framtiden bygger på en lögn, menar Vesa Puttonen.

Hederligt vissnande. Det är vad vi ska se framemot, föreslår Vesa Puttonen, som utifrån befolkningssiffror slår fast att devisen om ett land med invånare i alla hörn inte längre håller.

Puttonen, professor i finansiering vid Aalto-universitetet och känd kolumnist i kvällstidningen Ilta-Sanomat, höll på tisdagen i Åbo ett anförande på företagarnas seminarium för kommunledningen.

Anförandet är muntert men ämnet också dystert: Uppåt och framåt, Finland! (Suomi nousuun).

— Lyckligast i världen sju år på raken. Vi har den bästa skolan, folk kan lita på rättsväsendet och det är tryggt. Det är ingen tillfällighet att det är så. Vårt senaste århundrade med tillväxt är unikt.

Siffror, tabeller och staplar är tydliga. Det är de också i andra riktningen, påminner Puttonen.

— Som det nu ser ut är vi snart tre-fyra miljoner finländare som ska beta av en jätteskuld.

Finland är världens lyckligaste land. Hur länge till? Foto: Pixabay.

I dag bor det 5,5 miljoner människor i landet. Tidsperspektivet kan kännas långt, 30-40 år, men det är inte omöjligt.

BNP per capita har inte vuxit på 16 år, påminner professorn. Utvecklingen går i en annan riktning hos våra grannar i Norden.

Olustigt är också att Statsrådet med hjälp av ekonomer konstaterade utmaningar och problem redan 1992 och att åtgärder som nu diskuteras i offentligheten, läs: nedskärningar, fanns på ritbordet för drygt 30 år sedan. Kort sagt var industrin på dekis, offentliga skulderna fortsatte öka, skattegraden var skyhög och arbetslivet hårt reglerat.

– Jag vet att lite av det jag säger faller i god jord hos politiker. Jag är inte politiker. Eller ens hos studerande på min egen högskola. Men det jag säger bygger på statistik.