Coronapandemin är inte helt över och i många seminarier vid finansierings- och ledarskapsforumet för kommunsektorn diskuterades sjukdomens sviter. En tid framöver kommer de att drabba alla kommuner.

Tema på årets Rafo-forum kunde egentligen ändå ha varit nästan vad som helst annat än kommunernas ekonomi. En träff med verkligheten var ändå det som folk mest talade om under pauserna och i kaffekön.

Det är också första gången som konferensen arrangeras på fast mark, denna gång i Tammerfors. Tidigare har mötesplatsen varit på ett kryssningsfartyg. 

I snitt, säger Jaakko Kiander som är verkställande direktör vid Keva, blir det ekonomiskt riktigt tungt först om ett par år. Då finns också en skarpare uppfattning om vad bildandet av de nya välfärdsområdena egentligen kostar.

– Nästa år ångar vi på som förut. Efter det hinner kostnaderna i kapp oss, säger han.  

Jenny Malmsten, Ulf Stenman, Henrik Wickström och Jarl Sundqvist diskuterade samarbetet mellan företag och kommunerna. (Foto: Kommuntorget / Tommy Pohjola)

”Visa att ni bryr er”

Som tidigare är en del av forumets program på svenska. I en paneldebatt diskuterades bland annat företagsamhet och samarbetet mellan kommuner och företag.

– Den viktiga signalen för företag är att på något sätt uppmärksamma dem, menar Ulf Stenman som är direktör för den svenska enheten vid Kommunförbundet.

Stenman är tidigare kommundirektör i Kronoby.

Också Jenny Malmsten som är direktör i Malax påminner att trösklarna ska vara låga.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström berättar att man i Ingå tagit med företagarna i olika gemensamma projekt genast från start. Tomter har köpts och sålts och det har uppstått arbetstillfällen.

– Det har gett goda resultat i vår kommun.

Jarl Sundqvist leder Jakobstadsregionens Utvecklingsbolag Concordia. Han önskar, liksom de övriga debattörerna, att de politiska beslutsfattarna skulle ha bättre kännedom om företagarnas vardag.

Kommunförbundets vd Minna Karhunen intervjuar FCG:s vd Tommi Kajasoja. (Foto: Kommuntorget / Tommy Pohjola)

Kajasoja ny vd

– Vi ska börja med ett viktigt strategiarbete och blicka framåt. Å andra sidan – det är fortfarande många möten på nätet men det är bara härligt att få träffa folk i verkligheten. Också det är viktigt. Jag tänkte på det häromdagen vid företagets kaffeautomat, säger Tommi Kajasoja.

Han har precis börjat som verkställande direktör hos Kommunförbundets dotterbolag FCG och har åkt till Tammerfors bland annat för att presentera sig för en större samling människor.

Läs Kuntalehtis färska intervju här (på finska): FCG:n toimitusjohtaja Tommi Kajasoja: Kunnat vetureiksi isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin

Rafo fortsätter på onsdagen.