Kommunledningens seminarium i Vasa samlar drygt 900 deltagare. För många är det första gången de kan nätverka på riktigt efter att coronarestriktionerna lättat.

– Offentlig förvaltning var ursprungligen inte riktigt min grej men i dag stortrivs jag, säger Tomas Häyry.

Han har varit stadsdirektör i Vasa i över tio år. Politiken har hårdnat och meningsutbytet blivit tuffare. Men en stor fördel med jobbet, säger han, är att få träffa folk. Nätverka. Och det är det som han och en stor delegation från Vasa stad gör på kommunledningsmässan, som arrangeras av Företagarna i Finland i hockeylaget Vasa Sports hemmaarena.

Drygt 900 deltagare från kommunproffs till företagare från Enare till Hangö har samlats här. För många är det första gången på stort seminarium sedan ”masken trillade av” det vill säga många coronarestriktioner slopats. Mängden Teamsmöten på nätet har minskat.

Läs mera om mässan här.

Drygt 900 företagare och kommunproffs nätverkar i Vasa Elektriska Arena den 18-19 maj.

Man kan höra i ishallens gångar folk prata om hur viktigt och roligt det är att få se gamla och nya ansikten.

– Det är fantastiskt roligt att få umgås med människor igen. Det är jätteviktigt att nätverka, säger också Häyry.

Representationsuppdragen är en stadsdirektörs vardag, ibland även fritid.

– Jodå, det kan bli upp till nio-tio sådana tillställningar i veckan och det är klart att det ibland är tungt. Folk ringer mig hem på kvällar och veckoslut men nog brukar jag prata med alla. Det är viktigt.

Se intervjun med Tomas Häyry här under:

Fjärde gången Seinäjoki

Enligt den nya kommunbarometern är företagarna i Finland nöjda med hemkommunens  infrastruktur och mindre nöjda med de offentliga upphandlingarna, som anses vara alltför snåriga. Enkäten är omfattande – den besvarades av nästan 10 000 företagare runtom i landet.

Läs den senaste kommunbaromteren här.

Mest företagarvänliga kommunerna är Marttila, Lieto och Seinäjoki, enligt undersökningen.

I de folkrika städernas serie fick Seinäjoki flest röster fjärde gången på raken.

– Kommunerna och företagarna behöver varandra. Framgångsrika företag garanterar en livskraftig kommun, skälig beskattning och god service, påminner Petri Salminen som är ordförande vid Företagarna i Finland.

Vd för Företagarna i Finland Mikael Pentikäinen, Kommunforbundets vd Minna Karhunen och utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari ser mörka moln på kommunhimlen, men det finns även orsak att blicka framåt med tillförsikt.