Fullmäktige i Joensuu diskuterade på måndagen välfärd. Timo Vornanen deltog inte i mötet. Foto: Kuntalehti, Joensuu stad

Stadsfullmäktige diskuterade välfärdsfrågor. Timo Vornanen (Sannf.) deltog inte i mötet.

Matti Ketonen, ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp och förste vice ordförande i Joensuu stadsfullmäktige, säger att han är uppriktigt förvånad över brottsmisstankarna mot Timo Vornanen.

– Fullständigt överraskad. En helt oväntad handling för mig, säger Ketonen och syftar på misstankarna om vapenbrott.

Läs mera Svenska Yle 29.4.2024: Från debatt i riksdagen till två veckors sjukledighet – så här har fallet Vornanen framskridit

Timo Vornanen, som är ny riksdagsledamot och medlem i stadsfullmäktige i Joensuu, är misstänkt för en skottlossning utanför en nattklubb i Helsingfors på fredagsmorgonen.

Läs också Kuntalehti 29.4.2024 opinion, Matti Muukkonen: Kansanedustaja Timo Vornasen tapaus osoittaa, miten hampaaton lainsäädäntö on

Vornanen är polis till yrket. Enligt Yle har Vornanen också fått en anmärkning för olämpligt uppträdande under en utekväll med arbetskollegorna år 2016.

Ketonen anser att misstankarna mot Vornanen inte äventyrar ett säkert arbete i fullmäktige, men betonar att fullmäktigeledamöternas säkerhet och arbetsro måste tryggas på behörigt sätt.

– Detta är ett fall som nog framkallar en situationsanalys av säkerhetsrelaterade faktorer även i samband med fullmäktigearbetet, säger Ketonen.

Ketonen specificerar dock inte vilken typ av åtgärder som bör vidtas.

Sari Huovinen som är fullmäktigegruppens ordförande för Rörelse Nu bedömer att arbetet i fullmäktige fortfarande är tryggt. Hon ser inget behov av ytterligare åtgärder.

– Polisen utreder och det är bra. Jag ser inget behov av några särskilda säkerhetsåtgärder hos oss i det här skedet.

Läs också, Svenska Yle 29.4.2024: Från debatt i riksdagen till två veckors sjukledighet – så här har fallet Vornanen framskridit – Inrikes – svenska.yle.fi

Den här artikeln är först publicerad i Kuntalehti 29.4.2024.