Janne Wass, chefredaktör vid Ny Tid, har tilldelats årets publicistpris, det så kallade Topeliuspriset. Bild: Skärmdump från Ny Tids nätplats.

Ny Tids chefredaktör Janne Wass är årets Topeliuspristagare. För ett dryg år sedan skrev Wass för Kommuntorgets om den då färska tidskriftsutredningen.

Tidskrifter – stora tidningar med begränsade resurser – ligger nära Janne Wass hjärta, men den största gärningen finns inom andra ämnen och fenomen. Läs kolumnen om tidskrifter här.

Prisnämnden noterar att Janne Wass skarpa samhällsanalyser väcker respekt och hjälper läsaren att förstå bakgrund och sammanhang.

Janne Wass. Foto: Otto Donner.

”Han är snabb och precis i relevanta kommentarer om politisk och kulturell utveckling både nationellt och internationellt. Under hans tid som chefredaktör har Ny Tid utvecklats till en tongivande kulturtidskrift som läses över såväl språk- som partipolitiska gränser. Med personlig stil och en integritet som inte jagar klick utan tar sig tid att tänka, argumenterar Wass modigt, och breddar, balanserar och fördjupar därigenom diskussionen på det finlandssvenska mediefältet.” 

– Oberoende av personlig, politisk ideologi tror jag att de flesta håller med om att vi får ett bättre samhälleligt samtal om vi har synvinklar från olika ideologiska läger, säger Janne Wass i en intervju till Svenska Yle.

Finlands Svenska Publicistförbunds pressmeddelande.