Det kan gå fel. Men det kan också gå bra. Forskningschefen vid Åbo stad Timo Aro är specialiserad på regional utveckling. Statistik som han presenterar ger beslutsfattarna mycket att tänka på. (Foto: Tommy Pohjola)

Timo Aro är bekymrad men också hoppfull. Bara vi tittar på siffrorna och slutar sticka huvudet i sanden blir det bra. Hälsningarna framförs på företagarnas seminarium i Lahtis.

I publiken är de finländska kommunernas ledning och seminariet är slutsålt, det betyder tusen deltagare. Man kan tycka att det här kan inte gå fel. De som behöver veta, vet nu mera.

Siffrorna som Timo Aro, forskningschef vid Åbo stad, visar upp är ändå antagligen bekanta för de flesta som följer nyheterna: Vi är för få, vi åldras och dessutom bor vi kanske på fel ort.

Det centrala budskapet, säger Aro, är att konkurrensen mellan regioner ökar.

– Det sker inte mellan förvaltningar utan snarare som en tävlan om mänskliga resurser. Barn, unga, studerande och överlag arbetskraften ska bo och leva någonstans. Var finns de bästa möjligheterna?

Timo Aro (Foto: Suvi Elo)

Statistiken som de flesta kommuninvånare och beslutsfattare hört länge är trist. Den är inte omöjlig.

– Inga namn ska nämnas men jag vet att det finns kommuner i Finland där man helst inte tittar på problemen. De klarar sig som slutar gömma huvudet i sanden som en struts och betonar bra saker utan att bäva för utmaningarna, säger Timo Aro.

Trivsel är ett nyckelord

Också professorn vid Itä-Suomen yliopisto Arto O. Salonen betonar vikten av allt det som finns utanför utbildningar och arbete. Han påminner att för 150 år sedan levde vi i cirka 40 år. I dag är den förväntade livslängden runt 80 år.

– Vem hade trott det?

Utvecklingen utvecklas. Poängen är att människan, som förstör så mycket även skapar och genomför otroliga saker, nog ska kunna bygga en fungerande och trivsam vardag. Men nu krävs åtgärder.

Arto O. Salonen ger ett färskare exempel.

– I september 2022 sköt elpriset i höjden. Vi ombads stänga av eller i alla fall minska användningen av alla elapparater som inte är helt nödvändig. Finländarna lydde. Den sparåtgärden gjorde att elkonsumtionen sjönk med 13,5 procent. Det motsvarar ungefär ett kärnkraftverk.

– Alltså, de flesta gjorde något smått. Sammantaget var det mycket. Hoppingivande!

Det som en kommun kan erbjuda invånarna utanför arbetstiden blir bara viktigare och viktigare. Evenemang och kultur, säger professor Arto O. Salonen.

Salonen och Aro talar om stora trender – megatrender – och de är liknande på många håll i världen. Klart de är aktuella även för kommunerna i Finland.

– Vi vet inte med säkerhet hur framtiden blir. Det vi vet är att 60 procent av dem som i år börjar skolan kommer att ha yrken som vi i dag inte känner till, säger Arto O. Salonen.

Vad menas med megatrender: Megatrender – Sitra och allt material på svenska: Megatrender 2023 finns nu även på engelska och svenska – Sitra

Läs mera om evenemanget Kunnallisjohdon seminaari 24-25.5 2023 i de sociala mediernas kanaler, sökord är: #kujo2023 #elinvoimabaro ja #yrittäjät