Arsim Zekaj har marscherat snabbt på Åland - ”Ansvaret är stort men jag tvekade aldrig”
Arsim Zekaj, född i Kosovo, har gjort en politisk resa som saknar motstycke på Åland. Han flyttade hit från Sverige för sju år sedan för att bli kommundirektör. I fjol syntes han för första gången på den politiska arenan, då som kandidat i riksdagsvalet. Nu tar han plats i Ålands landskapsregering.
– Jag känner en stor tacksamhet mot mitt parti och mot regeringsbildaren Katrin Sjögren att jag fick frågan att bli minister. Jag tvekade aldrig. Ansvaret är stort men det här är en dröm som jag inte kan försumma. Jag vill tjäna Ålands invånare och förhoppningsvis lämna ett bra avtryck, säger Arsim Zekaj som tar emot i sitt arbetsrum i Självstyrelsegården i Mariehamn.
Han är den första minister någonsin i landskapsregeringen som är född utanför Norden; kanske rentav den första som är född utanför Finland. Möjligen kan någon ha varit född i Sverige men då med släktband till Åland.
Arsim Zekaj med fru och ett barn bodde tidigare i Partille utanför Göteborg, men de längtade efter ett annorlunda livstempo på en trygg plats. En vän till familjen hade flyttat till Åland och trivdes.
– Vi blev nyfikna – kunde Åland vara en plats även för oss? När en tjänst som kommundirektör i Eckerö på Ålands västkust blev ledig sökte jag och fick den, säger han.
Det var 2017 och sedan dess har en hel del hänt. Familjen har utökats med två barn, hus har köpts och Beshi Zekaj har blivit delägare i en tandläkarklinik i Mariehamn. Arsim och barnen är numera finländska medborgare.
Jobbet som kommundirektör byttes efter ett par år ut mot ett annat inom den kommunala sektorn. Han handplockades som direktör för Oasen; ett kommunförbund som ger institutionsvård för invånare i ett tiotal åländska kommuner.
Brett arbetsfält
En skillnad är slående för den som kommer till Åland från större kommunala förhållanden:
– Man ska greppa allt. Man ska vara specialist och generalist i samma person, och man får göra i stort sett allt – från att bära kopieringspapper till att fatta strategiska beslut. Man är väldigt nära invånarna som besluten berör, det är verkligen närdemokrati på riktigt, och man blir igenkänd på bygden.
Det var mycket nytt att sätta sig in i – från åländsk lagstiftning till sättet att uttrycka sig på – och Arsim säger att han gick i många fällor.
– Jag trodde först att det skulle gå supersnabbt att fatta och verkställa beslut i en liten kommun som Eckerö. Det kunde vara precis tvärtom. Till exempel kunde personliga relationer, som jag inte alls hade koll på, ställa till det. Små organisationer är också väldigt sårbara.
Hur många kommuner och kommunförbund ska Åland ha? Det är en evig fråga och Arsim levererar ingen given lösning. Kommunstrukturen ligger inte heller på hans bord i den nya landskapsregeringen.
– Det finns redan en hel del samverkan mellan kommunerna. Det är positivt när det fungerar men negativt när det blir tolkningstvister kring avtal och både tid och energi går åt till medling. Fokus hamnar på annat än utveckling av verksamheten.
Valde inte taktiskt
För den som vill göra en politisk karriär på Åland är det mest taktiskt att välja ett borgerligt parti, till exempel centern eller liberalerna som lockar flest väljare. För Arsim var det aldrig ett alternativ.
– Arbetarrörelsen är min själsliga hemvist. Jag gick med i socialdemokraterna i Sverige som 15-åring och fick olika förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser. Men visst har jag insett att synen på socialdemokraterna är en annan på Åland än i Sverige där partiet är det mest harmlösa, ett riktigt mellanmjölksparti.
Arsim visade sig första gången på den åländska politiska arenan i samband med riksdagsvalet i fjol. Han var en av fyra kandidater på den socialdemokratiska listan och fick minst röster av dem. Ingen hade för övrigt en chans mot sittande riksdagsman Mats Löfström, men valet ger alla kandidater mycket synlighet och är därmed en bra plattform för dem som vill profilera sig inför kommande val.
PROFIL ARSIM ZEKAJ
Ålder: 40 år.
Hemort: Jomala, Åland.
Familj: Frun Beshi, som är tandläkare, och tre barn i åldrarna 7, 3 och 2 år.
Aktuellt uppdrag: Nytillträdd minister i Ålands landskapsregering med ansvar för hälso- och sjukvård och integration.
Parti: Ålands socialdemokrater.
Bakgrund: Född i Kosovo, familjen flyttade till Sverige när Arsim var 9 år.
Utbildning: Fil kand i samhälls- och kulturanalys.
Språkkunskaper: Svenska, albanska och engelska. Kunskaper även i spanska och serbokroatiska.
Urval av tidigare arbetserfarenheter: Militärtolk för Sveriges försvarsmakt, second secretary vid Sveriges ambassad i Moskva och Kiev, teamledare och utredare vid Migrationsverket, chef på strategisk nivå inom kommunsektorn.
Jobb på Åland: Kommundirektör i Eckerö 2017-2020, direktör för kommunförbundet Oasen 2020-2023. Startade därefter det egna företaget Aktiv Konsult, som nu läggs på hyllan.
Fritid: Mest fokus på familjeaktiviteter.
Egenföretagare
När Arsim beslöt sig för att ställa upp i lagtingsvalet gick han in för en aktiv kampanj. Han skrev insändare i parti och minut och han syntes på gator och torg.
– Jag gillar att möta folk ansikte mot ansikte. Jag har inget emot att bli igenkänd och att prata politik i kassakön på Clas Ohlson.
Socialdemokraterna ökade från tre till fyra mandat i lagtinget i valet. Arsim fick 96 röster, vilket är ett bra resultat för en ”nybörjare”, men han hamnade just utanför på första ersättarplats. Den som tog det sista socialdemokratiska mandatet fick 132 röster. Där och då – efter valet – tänkte han sig ett framtida liv som egenföretagare. Han hade tidigare startat företaget Aktiv Konsult och lämnat Oasen-jobbet.
Men sedan fick han frågan: Åtar du dig posten som en av partiets ministrar i landskapsregeringen?
När regeringsförhandlingarna var avslutade stod det nämligen klart att valets vinnare, Liberalerna med sin partiordförande Katrin Sjögren i spetsen, valde att samarbeta med centern och socialdemokraterna, som fick två platser vardera i landskapsregeringen mot Liberalernas tre.
En av socialdemokraternas platser var vikt för partiets ordförande och röstmagnet Camilla Gunell. Det fanns förmodligen olika skäl till att Arsim Zekaj passade för den andra. Förutom att han har kunskap om och erfarenhet av sitt ansvarsområde behövdes en man för en jämnare könsbalans. En utlandsfödd person visar dessutom på regeringen Sjögrens vilja att inkludera nya ålänningar även på regeringsnivå.
Du valde att sluta på Oasen för att det var svårt att kombinera med familjelivet. Hur rimmar det med beslutet att bli minister – en post som kräver i stort sett hur mycket jobb som helst?
– Som jag sa tidigare – det var en ära att få frågan och jag kunde inte säga nej. Men visst – det gäller att hitta en balans mellan jobb och fritid och jag har en familj, som kommer att säga ifrån, om uppdraget slukar mig helt.
Inget stort steg
Det är, enligt Arsim, inget stort hopp att bli politiker från att ha varit kommunal tjänsteman.
– Man lever i ett gränsland som tjänsteman. Man fattar inte besluten men man känner till de politiska processerna. Det finns många utmaningar inom mitt ansvarsområde och tidigare regeringar har lagt en bra grund att arbeta från. En stor fråga är omställningen till ett mer äldrevänligt samhälle. Befolkningen blir allt äldre och mer vårdkrävande och det måste vi ha en beredskap för att kunna möta. Det kommer också att kräva sitt att få tag i kompetent personal, säger han.