Bland andra gruppen Circus Helsinki står för underhållningen. Foto: Helsingfors stad, Kimmo Brandt

I många hem funderar man på en lämplig klädkod för festen. Helsingfors stad och borgmästare Vartiainen uppmuntrar alla att delta i festen utan onödigt stor press.

Borgmästare Juhana Vartiainens självständighetsfest för fjärde- och femteklassare i Helsingfors grundskolor firas i Helsingfors Mässcentrum torsdagen den 7 december och fredagen den 8 december. Sammanlagt cirka 13 000 elever och lärare förväntas delta i firandet.

Vartiainen är en glad värd.

En av de absoluta höjdpunkterna!, säger Juhana Vartiainen. Foto: Helsingfors stad

– Jag är glad att få vara värd för denna viktiga fest – för mig som borgmästare är det fråga om en av årets höjdpunkter och ett av de största evenemangen! Utöver firandet av vårt lands självständighet är detta en betydande förenande generationserfarenhet för grundskoleeleverna i Helsingfors. Tillsammans kan vi vara stolta över att vi får bo i ett självständigt land och dess fina huvudstad där vi kan värna om gemenskapen och gemensamma erfarenheter, säger borgmästare Juhana Vartiainen i ett pressmeddelande

På grund av renoveringen av Finlandiahuset är festen i Mässcentrum. Torsdagen den 7 december deltar femmorna i två fester och fredagen den 8 december deltar fyrorna för sin del i två fester. 

Det serveras mat och dryck. I programmet ingår en konsert med olika överraskningsartister båda dagarna. Gästerna hälsas välkomna förutom av borgmästare Vartiainen även av biträdande borgmästare Johanna Laisaari och Satu Järvenkallas, sektorchef för fostran och utbildning.  

Gruppen Circus Helsinki underhåller och Gardets musikkår uppträder då eleverna kommer in. På festen uppträder gatudansgruppen Lucid Crew som fått sin början på Malms ungdomsgård.  Sedan ska det dansas, förstås. I dansutbudet finns gamla bekanta: cicapo, kulkuset, jiffy mixer, rock, letkis-jenka och happy. 

Hälsokunskaps- och gymnastikläraren Tytti Mecklin har gjort koreografierna för de gemensamma danserna. Dessutom dansar hon på festen som fördansare med sin partner.  

– Under dansen byts festens laddade spänning till uppträdandets glädje. Det har varit fint att se hur även eleverna uppskattar evenemangets möjlighet att uttrycka sig, känna stolthet över sitt uppträdande och samtidigt vara en del av en större helhet, säger Mecklin.  

Idén till dansen Happy föddes när Mecklin ville ha en mer avslappnad dans som skulle dansas i fri form vid sidan av de traditionella pardanserna.  

Både elever och lärare har väntat på festen. De har övat danserna på gymnastiklektionerna under hösten, enligt staden. Bild: Helsingfors stad, Kimmo Brandt

I Happy betonas frihet, glädje och att göra saker tillsammans. Dansen bygger på upprepade rörelser, så det är lätt att lära sig koreografin utan tidigare dansbakgrund. De stora rörelsebanorna ger dansaren en känsla av frihet, och riktningsändringarna i samma takt skapar gemenskap. Den lätta och glada låten garanterar dansarna en ”Happy-känsla”!  

Hur ska man klä sig?

I många hem funderar man på en lämplig klädkod för festen. Staden och borgmästare Vartiainen uppmuntrar alla att delta i festen utan onödigt stor press. Till evenemanget kan eleven klä sig snyggt eller festligt enligt sin egen stil, smak och möjligheter. Låna kläder eller använd återvunnet är ett också förslag. 

På grund av det stora deltagarantalet kan vårdnadshavarna inte bjudas in för att följa festen. De kan dock följa festen i direktsändning på Helsingforskanalen. Kanalen spelar även in sändningen från festen. Många skolor ordnar också en dansföreställning för vårdnadshavarna på festdagen.  

Helsingfors stad har ordnat en självständighetsfest i Finlandiahuset för fjärdeklassare i Helsingfors sedan 1997. Helsingfors borgmästare, tidigare stadsdirektören, är värd för festen som samlar alla barn i tioårsåldern.

Direktsändning här.

Läs mera om festen här.