Åbobaserade teknologiföretaget Telestes övervakningsteknologi har sålts till flera storstäder världen över. Nu jobbar företaget tillsammans med Åbo stad med konceptet Turku Smart City, ett projekt där man siktar på att hitta nya innovationer.

Telestes vd Jukka Rinnevaara beskriver temat Smart City som en global megatrend som nu också har nått Åbo.

– Vi försöker tillsammans se möjligheter till att utveckla Åbo stads digitala nät och applikationer, där vi använder vårt företags bredbandsteknologi som bas. Från Telestes sida kan vi bidra med övervakningsteknologi och informationsteknologi, exempelvis kring hur man ska utnyttja busslinjer och hur kan man göra tågen bättre. Staden blir säkrare och invånarna får bättre information och trivs bättre. Det är målet vi strävar efter. Samtidigt letar vi också efter nya innovationsområden.

Teleste har bland annat erfarenhet från den nyligen terrordrabbade världsstaden Paris, där man för tillfället bland annat ansvarar för 21 000 övervakningskameror.

Jukka Rinnevaara menar att Åbo också kan dra nytta av Telestes säkerhetsfokus, trots att Åbo inte direkt är världens farligaste stad.

– Här händer ändå saker och vi vill också att Åbo även i fortsättningen ska vara en säker stad. Därför är det bra med ett övervakningssystem, inte minst då polisen får en mindre och mindre budget. Därför måste vi utveckla teknologin mer och mer och Åbo är en bra utvecklingsplattform även om det inte finns några större problem här.

Jukka RinnevaaraJukka Rinnevaara
Telestes vd Jukka Rinnevaara.
Jukka Rinnevaara
Bild: Yle / Peter Karlberg

Vilka arbetsmöjligheter kan det här skapa för Åbo?

– Det här kan vara en enorm möjlighet om vi är innovativa och lyckas utveckla några globala system. Men det är ingen lätt sak och många andra städer, både i Finland och globalt, jobbar med just det här.

Projektet Turku Smart City inleddes i december 2015 och frågar man Jukka Rinnevaara borde det bli ett framgångsrikt projekt.

– Jag är väldigt optimistisk till att vi kan utveckla något här i Åbo.

Turku Smart City presenterades i samband med tisdagens evenemang Creative Business Camp i Åbo.