Kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C) ifrågasätter objektiviteten i Kommunförbundets kalkyler. Vehviläinen kritiserade Kommunförbundet under riksdagens budgetdebatt i tisdags.

– Kommunförbundets beräkningar är inte alltid bland de mest objektiva, det vet vi alla, sade Vehviläinen i ett svar till Socialdemokraterna som i riksdagsdebatten refererade till Kommunförbundets beräkningar om hur statens åtgärder kommer att försvaga den kommunala ekonomin med nästan 300 miljoner euro nästa år.

För Kommunförbundets utvecklingschef Sanna Lehtonen kom Vehviläinens kritik som en överraskning.

– Det här kom ur tomma intet, för vanligtvis har våra beräkningar ansetts vara vederhäftiga. Personligen känns det lite illa. En sådan kommentar är den värsta tänkbara för en expert, säger Lehtonen till Kuntalehti.

Kommunförbundets chefsekonom Minna Punakallio kommenterar debatten på Twitter:

Lehtonen påpekar att Kommunförbundets och ministeriernas bedömningar av vilka effekter olika lagar kommer att få gott och väl kan skilja sig från varandra. Det är naturligt och beror på vilka antaganden de bygger på.

Tolkningstvisten handlar om vilka nedskärningar i budgeten som ska ses som minskningar i statsandelarna. Regeringen klassar t.ex. inte konkurrenskraftsavtalets nedskärningar som nedskärningar i stadsandelarna.

Utvecklingschef Sanna Lehtonens tweet om statsbudgetens verkningar på kommunernas ekonomi i nästa år:

 

Läs mer på Kuntalehti.fi (på finska).

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *