En innovationssedel som är avsedd för mikroföretag och SMF-företag införs på prov i september-oktober. Målgruppen för sedeln är i synnerhet de företag som för första gången ansöker om innovationsfinansiering och som för första gången använder innovationstjänster. Sedelns värde är 5 000 euro. Försöket genomförs som en del av Tekes finansieringstjänster.

– Det är bra att vi kan sätta igång med försöket så snabbt. Jag är övertygad om att sedeln får små företag att satsa på innovation och förbättring av sin affärsverksamhet, konstaterar näringsminister Olli Rehn, i ett pressmeddelande.

Innovationssedeln är en av åtgärderna i företagarpaketet som offentliggjordes i april. Åtgärderna medför fler verktyg och bättre effekt i främjandet av företagande. Åtgärderna fokuserar i synnerhet på att stödja mikro- och småföretagande. Målet är att stödja företag i olika utvecklingsfaser, förbättra deras verksamhetsförutsättningar och undanröja hinder för företagande.

– Innovationssedeln kompletterar verktygen för innovationsfinansiering. Vi vill att fler företag ska börja med innovationsverksamhet med hjälp av sedeln. Å andra sidan utvecklar innovationssedeln tjänstemarknaden, säger Tekes generaldirektör Pekka Soini.

Den som får sedeln kan köpa experttjänster som hänför sig till innovationsverksamhet från önskad tjänsteleverantör.  Tjänsteleverantören bör ha sådan specialkunskap och expertis som sedelns innehavare inte har. Tjänsteleverantörer kan vara till exempel företag som tillhandahåller innovationstjänster, universitet, yrkeshögskolor och forskningsorganisationer.

Tekes har hand om det praktiska genomförandet av försöket.

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *