FFC tar ställning till samhällsfördraget på måndag om en vecka. FFC:s styrelse som samlades i morse vill höra regeringen och de egna medlemsförbunden först. Akavas och STTK:s styrelser har godkänt samhällsfördraget. Kommunarbetsgivarna KT har också sagt ja till förhandlingsresultatet. 

Arbetsmarknadsorganisationerna kom i natt överens om huvuddragen i fördraget. Förslaget till samhällsfördrag ska också godkännas av regeringen. Regeringen diskuterar samhällsfördraget på måndag kväll.

FFC:s styrelse tar slutligt ställning till förhandlingsresultatet den 7 mars. Styrelsen för Finlands största löntagarcentralorganisation konstaterade på förmiddagen att den måste låta medlemsförbunden diskutera förhandlingsresultatet, eftersom det är förbunden som tillämpar avtalet i sina kollektivavtal.

I en kommentar till Helsingin Sanomat säger FFC:s ordförande Lauri Lyly att beslutet om att skjuta upp godkännandet med en vecka innebär att FFC varken godkänt eller förkastat förslaget.

I söndags meddelade  arbetsmarknadsparterna att de nått samförstånd om spelreglerna för lokala avtal. Samhällsfördraget ersätter, om det godkänns, det lagpaket som regeringen annars hotar med.

Kommunarbetsgivarnas arbetsmarknadsdirektör Markku Jalonen betecknade i går överenskommelsen som exceptionell i finländsk arbetsmarknadshistoria. Avtalsförslaget omfattar arbetsenhetskostnader, en lönelösning och strukturella frågor.

– Det blir en helhet  som man inte kan plocka bitar ur, sa Akavas ordförande Sture Fjäder i natt till Yle.

Enligt Helsingin Sanomat innehåller förslaget till samhällsfördrag bland annat en förlängning av arbetstiden med 24 timmar och en sänkning av arbetsgivarnas pensionsavgifter.

 

Läs också:

Villkorat ja från KT

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *