Det är framförallt gamla IT-system som är orsaken till att underhållet kostar så mycket i offentlig sektor, säger forskaren Johan Magnusson från Göteborgs universitet till Sveriges Radio.

När offentliga sektorn försöker öka digitaliseringen av sina tjänster stöter man ofta på problem med gamla system i organisationen. Nya lösningar måste anpassas till de gamla systemen, och detta kostar stora summor, och bromsar samtidigt utvecklingen av helhetslösningar.

– När jag pratar med it-chefer säger de att deras drömläge är att slänga in en brandbomb i serverhallen på it-avdelningen så att allting försvann och de fick bygga upp allt från början igen, säger Johan Magnusson i intervjun med Sveriges Radio. Han har granskat över 70 organisationer inom offentlig sektor och deras digitala strategier.

Digitaliseringen av offentliga sektorn är aktuellt på många sätt också i Finland. Vid årsskiftet träder lagen om informationshantering i kraft. Lagen har många beröringspunkter med målsättningarna för digitaliseringen, men problemen med gamla system lyfts inte fram.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *