​Långtidsarbetslösa gynnas, lagren töms och en tom fastighet får liv. Nykarleby stads loppis är en succé. Men framtiden är osäker.

Det är måndag förmiddag och det kunde vara hur lugnt som helst vid Nykarleby outlet. I stället dyker kunderna in med täta mellanrum på jakt efter fynd. Vissa går ut tomhänta, men inte rose-marie sundfors.
Hon har fyndat en outslitlig stålbunke för sju euro. Den rymmer sex liter och är tillverkad på Ja-Ro i Jakobstad, stålfabriken som en gång i tiden gav namn åt stadens ligalag i fotboll.
– Den här kommer väl till pass vid sommarstugan. Det kommer nog att bli en och annan bulladeg, säger Sundfors som dessutom köper en såsslev och salladsbestick.
Husgeråden har en central placering vid Nykarleby outlet. Här finns tio av Pauligs saltkar från Munsala skola, en kaffeservis från kommunens centralkök och en bordsdiskmaskin donerad av en privatperson. Det syns att kommunens skolor har bidragit. Här står en talarstol från Hirvlax skola och en overhead-maskin. Finns det faktiskt en efterfrågan på en sådan?
– Jo, den kan användas som ljusbord. Men lampan är söndrig så vi tar inte så mycket för maskinen, säger maria ståhl som är på arbetsprövning efter en längre sjukskrivning.

Nykarleby outlet uppstod förra hösten som en lösning på flera problem som staden brottas med.
Drygt tjugo Nykarlebybor har varit arbetslösa i mer än 500 dagar, vilket innebär kostnader på upp till 400 euro per person och månad om kommunen inte lyckas sysselsätta dem. Vidare äger staden en central affärsbyggnad, Astafastigheten, som stått tom ett tag. Och dessutom var stadens lager överfyllda med avlagda saker.
– Flera pusselbitar föll på plats. Det blev ett gyllene tillfälle att starta en egen outlet, förklarar tomas knuts som är stadssekreterare i Nykarleby.
I mitten av november slog affären upp dörrarna. Hur har det gått?
– Det varierar väldigt mycket. En dag kanske vi säljer för två euro och nästa dag för femhundra euro, säger michael frilund som driver verksamheten.
Han lyfter särskilt fram de antika skolplanscherna.
– De räddar ofta en dålig dag.
All vinst från försäljningen går till stadens barn- och ungdomsverksamhet. Den första utbetalningen gjordes i december och gick till 700 reflexvästar som delades ut på skolor och daghem.

Nu funderar man på vad nästa utbetalning ska användas till. Ett hett alternativ är pedagogiska leksaker som duplo eller lego.
– Det har också kommit önskemål på böcker, säger Tomas Knuts som tror att loppiset är Finlandsunikt.
– Jag känner inte till något motsvarande men har i efterhand hört att det finns något liknande i Umeå.
Där heter motsvarigheten Returbutiken. Precis som vid Nykarleby Outlet tar man emot produkter också från privatpersoner, men Returbutiken har till och med eget snickeri.
Nykarleby Outlet har inte ens en säker framtid. Astafastigheten ska ge plats för stadens nya bibliotek. Rivning är planerad till senhösten.
– Vi vet inte vad som händer då, säger Tomas Knuts.
– Vi kan inte hyra på den vanliga marknaden. Det skulle bli en förlustaffär.

TEXT OCH FOTO: MARCUS LILLKVIST

Artikeln ingick ursprungligen i Fikt 3/2014

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *