Stugliv kan vara både nytta och nöje. Foto: Kuvia Suomesta, Roine Piirainen.

Tillsammans med 400 000 andra finländare har jag sett filmen Stormskärs Maja i vår. Och precis som de flesta andra så har jag tyckt om den. Inte allt, men som helhet. Framför allt har jag attraherats av det hårda liv som Majas och Jannes familj levde ute på ytterskäret. En karg och osäker tillvaro som var full av motgångar. Men också av kärlek och förtröstan som gav livet ljus och hopp, och som bar huvudpersonerna från dag till dag.

Maja och Janne levde för att överleva.

Människan är inte konstruerad bara för att ha det bra. Det påminner ofta läkaren, psykologen, civilekonomen och författaren Anders Hansén. Människan är egentligen utvecklad för en helt annan tid, en tid som handlade om att överleva. Under största delen av svår historia har människan levt som jägare och samlare. Medellivslängden har varit kort och livet har bestått av ständiga hot om svält, olyckor, sjukdomar och om att bli ihjälslagen.

– Våra hjärnor tror fortfarande att vi lever på savannen, säger Hansén.

Vårt moderna samhälle är bara en parentes i människans historia. Och eftersom vi är utvecklade för en annan värld är den vi lever i så är det viktigt att förstå att vi inte är ämnade att må bra hela tiden.

Det talas idag talas mycket om hur illa människor mår och många funderar på vad som är fel. Varför mår vi så dåligt när vi aldrig har haft det bättre? Politiker och beslutsfattare gnuggar sina geniknölar: Vad borde skolan göra? Vilka nedskärningar ska stoppas? Borde mobiltelefoner och TikTok förbjudas?

Anders Hansén tror förvisso att kärnan till vårt dåliga mående finns i den digitala världen, främst därför att den digitala världen stjäl den tid vi behöver för att vara i den riktiga världen.

Och visst är upplevelsen av alla ’harmoniska’ bilder i reklam och sociala medier både skev och orealistisk. Vi känner oss trasiga då vi jämför vårt eget inre med bilder som är någon annans yttre. Även om vi vet att det egentligen inte fungerar så.

Enligt Hansén behöver människan tre saker. Hon behöver sova, röra på sig och umgås med andra människor. Han har många exempel på människor som tagit tillbaka sina liv genom att fokusera på dessa nödvändigheter.

– Över huvud taget, menar Hansén, så är det viktigt att äga insikt om människans utveckling. Redan det kan vara en tröst då tillvaron känns tuff.

För att bli lycklig så måste vi strunta i allt vad lycka heter! Lustupplevelserna ska vara kortvariga, annars motiverar de oss inte. Hjärnan är utformad så att den alltid vill ha mera samtidigt som känslan att vara nöjd snabbt försvinner. Det har hjälpt människor att överleva i en värld där vi ständigt hotats av svält. Känslan att vara nöjd måste vara övergående för att människan ska fortsätta söka föda.

Det är fortfarande sommar och ganska gott att leva!

Att få tillbringa några veckor i sommarstugan är ett måste för mig.

– Vad gör du då på sommarstugan, var det någon som frågade mig när jag berättade om hur viktig stugsemestern är för mig.

Jag försökte tänka efter men kom bara på helt vanliga sysslor som att sova, laga mat, diska och bada bastu. Helt vanliga sysslor som utförs under betydligt enklare omständigheter. Vattnet hämtas från brunnen, ugnen eldas med ved, gräset slås med lie, fisken tas upp med mjärde. Och behoven görs i utedasset.

– Vi bara lever i sommarstugan, svarade jag efter en kort betänketid. Vi sover, vaknar och gör de sysslor som behövs för att överleva. Då och då umgås vi med våra släktingar.

Och plötsligt förstår jag varför vi är så många finländare som trivs i våra primitiva sommarstugor. Det är ju precis som Anders Hansén säger! I den enkla tillvaron hittar vi tillbaka till livets nödvändigheter. Vi kommer närmare det liv som vi är gjorda för att leva. Det goda liv som Maja och Janne levde ute på ytterskäret. Ett liv som inte är lätt men som ger ljus och förtröstan. Så vill jag leva.