Över 110 rektorer från hela Svenskfinland har samlats till Rektorsdagar i Åbo på torsdag och fredag för att reflektera kring välmående; sitt eget, elevernas, hela personalens. Deltagare är allt från småbarnspedagogiken över grundskolan och andra stadiet till fria bildningen.

Tom Pöysti, skådespelare, talare och coach höjde energinivån i salen på torsdag morgon med många grader.

– Alltså det var helt underbart att gå i skolan, det var bara undervisningen som störde mig, sade han.

 

– Ni kan inte ge någon annan kunskap, att lära sig något är ett val som varje människa själv måste göra. Men ni kan bejaka era elevers nyfikenhet genom att komma ihåg att frågan är viktigare än svaret, var Pöystis budskap.

Tom Pöysti drog många historier från sin egen barndom, där morfar var en mycket viktig person, och berättade om hur han uppfostrat sina egna sex barn.

– Hela livet är en skola, jag lär mig som 64-åring fortfarande nytt alla dagar, sade han.

– Vi borde försöka motstå vår lust att beskydda barn från smärta, den hör till livet och lär oss mycket.

– Alltså det var helt underbart att gå i skolan, det var bara undervisningen som störde mig, sade han.

Under torsdagen kunde man välja mellan fem workshoppar och att dansa Niadans eller testa Qigong. Publicisten, före detta chefredaktören för Åbo Underrättelser Torbjörn Kevin festtalade om Välfärd eller felfärd – människan och moderniteten. Och sedan rockade rektorerna loss med Janne Engblom E-band.

På fredagens program står lokala studiebesök och konsten att möta andra med respekt.

Bildkavalkad från torsdagens program

Niadans är en fusionssport som utövats sedan 1980-talet, Qigong är en tradition med tusentals serier som utövats under 5000 år. Rektorerna testade båda.
Workshop om kreativitet. Den som mår bra kan vara mera kreativ, vilket gör att hon jobbar bättre och kan vara ännu mer kreativ, beskrev skådespelaren och entreprenören Johan Storgård den goda cirkel man kan träna på att hållas i.
Workshop om att syna mönster. ”Redskap för att syna mönster och göra skillnad”, workshop under ledning av coachen och författaren Giséla Linde.

 

Workshop om kognitiv belastning

– Ta fram era smarttelefoner och berätta hur ni mår, uppmanade psykolog Otto Waris deltagarna i workshopparna om kognitiv belastning i krävande arbete.

 

Sammanlagt 47 rektorer svarade och fick direkt respons: det lönar sig att ta till alla knep för att hjälpa en överbelastad hjärna hålla sig i form. Men det som är bra är att jobbet är meningsfullt och att man får stöd.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *