Rektorsdagarna besöker i år Estland, som är ledande på digital teknik och exporterar e-tjänster världen över. Studiebesöken i Tallinn koncentrerar sig på digitalisering och ny teknologi inom skolvärlden och lockar flera rektorer i Svenskfinland med på konferensen. 

En av dem som redan är anmäld är Marina Sjöholm, rektor för Tölö gymnasium i Helsingfors.

MarinaSjoholm
Marina Sjöholm.

– Jag tycker det ska bli väldigt intressant att besöka Tallinn. Det är faktiskt största orsaken till att jag anmälde mig. De har kommit så långt med digitala lösningar och IKT både inom skolan och i samhället överlag och det är ju just det vi försöker utveckla nu, så det ska bli spännande att höra om deras digitala verktyg, säger Sjöholm.

Också Stefan Kula, rektor för Topeliusgymnasiet i Nykarleby ser fram emot studiebesöken i Tallinn. Inom gymnasieutbildningen är digitaliseringen av studentexamen aktuell. Kula kommer dessutom att presentera det nyaste om ViRum,en virtuell omgivning för alla svenskspråkiga gymnasier i Finland, under ett av parallellseminarierna.

Mest ser Kula ändå fram emot att träffa kollegor och utbyta tankar och erfarenheter.

Stefan-Kula_rektor-copy
Stefan Kula.

– Rektorsdagarna är det enda finlandssvenska evenemanget som ordnas för oss rektorer så jag ser det nästan som en skyldighet att delta. Dels brukar programmet vara högklassigt, men det är också en unik mötesplats.

– Arbetet som rektor kan vara ganska ensamt och därför är det viktigt att träffa kolleger och föra både officiella och inofficiella samtal om vår vardag, våra problem och möjligheter, säger Kula.

Sjöholm och Kula har båda deltagit i Rektorsdagarna flera gånger. För Pia Axberg som är rektor för lågstadieskolorna Vikingaåsen och Södersunda i Jomala på Åland sedan augusti i år är det andra gången hon är med.

-Som ny rektor har jag ett behov av att träffa andra och lära mig. Visst ser jag fram emot konferensen, säger Axberg.

Också Axberg funderar mycket på digitala lösningar i utbildningen. I lågstadieskolorna i Jomala handlar det för tillfllet om att ta ibruk iPads inom undervisningen. Dessutom tycker Axberg att det är viktigt att höra vad som är på gång på fastlandet.

En röd tråd i utbildningen

Förutom att det är viktigt att träffa rektorer från olika håll i Svenskfinland lyfter rektorerna upp värdet av att träffas över stadiegränserna.

– På gymnasienivå arbetar vi mycket med digitala lösningar och det vet jag att de gör också inom lågstadie- och högstadieutbildningen. Jag tror det är viktigt att vi inte isolerar oss inom våra egna enheter utan diskuterar och håller kontakten med varandra, säger Sjöholm.

Axberg Pia
Pia Axberg.

Axberg är inne på samma linje.

– Eleverna börjar hos oss på lågstadiet och går sedan vidare. Jag känner att det är viktigt att veta vart de är på väg och skapa en röd tråd i utbildningen.

Rektor – försäkra dig om din plats

Årets Rektorsdagar går av stapeln 26-27 oktober i Helsingfors och Tallinn. Den sista officiella anmälningsdagen är fredagen 26.8. Den som vill vara säker på att rymmas med ska anmäla sig senast då.

Mer info, anmälan och program hittar du på Kurstorgets sidor.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *