Jakobstads gymnasium och Haaga-Helia i Helsingfors är vinnare i tävlingen Våga vara företagsam. Tävlingen är den största i Finland i företagande för unga. 

Gente UF vid Jakobstads gymnasium är Finlands bästa UF-företag i tävlingsklassen för grundskolan och andra stadiet. Gente UF har utvecklat en väskindelare som kan användas i en tygkasse. Fickor i tyg hjälper kunden att hålla ordning på innehållet i kassen.

I domarnas motivering heter det  att det finns ett tydligt behov av och en efterfrågan på produkten. Produktionskedjan är välgenomtänkt och återvinning och cirkulärekonomi har beaktats i företagets verksamhet och produktion. Därtill har Gente UF har  en stark försäljningsdrive.

Finland bästa UF-företag i tävlingklassen för högskolor är Troa NY vid  Haaga-Helia i  Helsingfors. Troa NY:s företagsidén är att minska matsvinnet med hjälp av en mobilapp där kan kunden hittar matprodukter vars bäst före datum håller på att gå ut.

Enligt domarna hjälper appen att minska på matsvinnet. Helheten håller hög kvalitet och företagarna har en seriös ansats i sin verksamhet.

Troa NY kommer att representera Finland i Europamästerskapet som arrangeras i Tallinn i juli.

Effektivt mot smuts, men skonsamt för händerna. Petalax högstadium diskblock fick pris för bästa produkten.

Clearify UF vid Högstadiet i Petalax fick priset för bästa produkt. Clearify UF tillverkar ekologiska diskblock som är effektiva mot smuts, men skonsamma för händerna.

Enligt juryn svarar produkten på ett klart behov.  Den kan användas överallt när man diskar och fungerar också på t.ex. på utflykter. Produkten är ekologisk, praktisk och produktutvecklingen är gjord med experthjälp. Förpackningen är informativ och elegant och prisnivån vettig.

Prist för bästa brandet gick till Borgå.

Poikien Soossit UF vid Strömborgska skolan i Borgå priset för bästa brand. Poikien Soossit UF tillverkar och säljer högklassiga kryddsåser. Det här är produkter för vardagen som skiljer sig från massan, konstaterar juryn i sin motivering och fortsätter: Brandet är som företagarna – tydligt och roligt.

Keep it Safe UF vid Vamia i Vasa belönas för bästa mässmonter. Företaget tillverkar stilrena muggskydd av återanvänt material. Enligt juryn var mässmontern visuellt mycket tilltalande. Den gav alla besökare en positiv känsla och den var kreativt planerad.

Final korar ungas företagarprogram

I Ung Företagsamhet rf:s program Ett år som företagare grundar ungdomar UF-företag som fungerar med riktiga pengar. De unga får övning i företagande och tränar arbetslivsfärdigheter inom ramen för sin skolgång eller studier. Våga vara företagsam -finalen är programmets finländska mästerskapstävling.

Under de två finaldagarna i Tripla intervjuades och utvärderades UF-företagen av en jury som bestod av näringslivsproffs. Under finalen delades priser ut i 11 kategorier.

Läs mera om priserna och tävlingen här.