Närheten till Borgå är ett trumfkort för den finskspråkiga kommunen, säger den nyinvalda SFP:aren.

I kommunalvalet stod Petra Lind för bedriften att som relativt nyinflyttad i helfinska Askola bli invald SFP:are med sjätte mest röster bland alla kandidater i kommunen. Med det tog hon en plats i kommunstyrelsen.

Innan SFP tog kontakt hade hon inte ens tänkt på att ge sig in i politiken.

– Först var jag perplex när en ung kvinna från partiet ringde. Jag trodde det var någon nyinflyttad svenskspråkig i Askola som ville ha promenadsällskap. Sedan blev jag förstås smickrad och tänkte, vad är ett bättre sätt att lära känna kommunen riktigt bra – och dessutom kunna påverka? Jag har bevakat politik länge så jag är bekant med processerna och vet hur det går till.

Lind har alltså en bakgrund som journalist. Efter 20 år på Borgåbladet och Östnyland blev hon informatör på det regionala avfallshanteringsbolaget Rosk’n Roll. Jobbytet möjliggjorde också kandidaturen.

– Det är inte okomplicerat att vara journalist och ställa upp i val.

Flytten till Askola blev av för ett par år sedan då familjen ville byta det centrala boendet i Borgå mot ett småhus.

– Det tar bara 20 minuter att köra in till Borgå härifrån. Vi har en son som går i svensk skola i Borgå och Askola står för skoltransporten. Det både kunde och borde kommunen locka fler svenskspråkiga inflyttare med.

I kommunen finns ett hundratal hushåll där det pratas svenska. Lind berömmer den svenska servicen på kommunens vårdcentral. Hon blir betjänad på svenska i biblioteket, apoteket och ibland i matbutiken, om kassabiträdet vill öva sin skolsvenska.

Språkklimatet är med andra ord bra, även om Lind inte tror att det finns någon beställning på en språkpolitik.

Inte råd med höjda skatter

Intrycket så långt av att vara kommunalpolitiker är positivt. Mottagandet har varit varmt och valförbundet med Centern har fungerat bra.

– Bland dem finns alltid någon som kan svara på mina frågor.

Du är inte isolerad som ensam SFP:are i ett finskspråkigt fullmäktige?

– Jag har blivit väl emottagen och fullmäktige är en jämn och bra blandning av gamla och nya ledamöter. Som finlandssvensk verkar jag stå för det exotiska inslaget.

Valframgången förklarar hon dels med att djungeltrumman om hennes kandidatur fick de svenskspråkiga i Askola att gå man ur huse till valurnorna, dels med att valdeltagandet överlag var lågt. Mandatet vill hon förvalta genom att jobba för att barn och unga har vettiga fritidssysselsättningar.

– Det finns problem med mobbning och unga på glid i Askola. Det ska jag sätta mig in i. Utöver det är kommunens ekonomi en alltid aktuell fråga. Den är i bättre skick nu än den var för några år sedan, tack vare politikernas idoga arbete och en aktieaffär, men det gäller att vara sparsam med pengarna, säger Lind.

– Man vet inte hurdana tider som är i antågande. Vårdreformen är en av de stora frågorna och för Askolaborna är det viktigt att den lokala servicen finns kvar. Det gäller också att locka företag och inflyttare. Skatteprocenten i kommunen har höjts två gånger under de senaste åren och det har vi inte råd med mera. Det skrämmer bara bort folk.

PETRA LIND

  • Ålder: 46
  • Hemort: Askola
  • Parti: SFP
  • Röster i valet: 65
  • Sitter i: Fullmäktige, kommunstyrelsen, handikapprådet, Askolas representant i miljöhälsosektionen i Borgå, ersättare i bildningsnämnden samt i personalsektionen i Askola.
  • Enskilt viktigaste frågan för mig under fullmäktigeperioden: Vettiga sysselsättningar för barn och unga, möjligheter att idrotta och en förbättrad dragningskraft för kommunen.

De är ingenjörer, informatörer, förskollärare, förtroendemän och företagare. I augusti inleddes den nya fullmäktigeperioden och 8 859 ledamöter bänkade sig i fullmäktigesalar, eller hemma framför datorn – en del möten hålls fortfarande på distans. Av de invalda är ungefär 44 procent nya ledamöter.

Kommuntorget träffade sex av dem för att fråga om intrycket så långt av att vara kommunalpolitiker och vad de vill jobba för, nu då arbetet inletts på allvar.

  • 20.9 Jakobstad: Antti Koivukangas (SFP)
  • 21.9 Hangö: Ville Ekroos (Saml)
  • 22.9 Askola: Petra Lind (SFP)
  • 23.9 Larsmo: Ina Byggmästar (KD)
  • 24.9 Lovisa: Daniel Thomasson (Centern, obunden)
  • 27.9 Raseborg: Heidi Åkerfelt (SDP)