På vårdhemmet Sommarvind i Sibbo har Marjatta och Pär Slätis det bra. Men hur det blir i framtiden då landskapen ska ta över ansvaret för äldreomsorgen gör dem fundersamma. – Planera efter den lilla mänskans behov. Teknik kan inte ersätta mänsklig kontakt, är deras budskap till regeringen.

De har delat liv tillsammans, pensionerade läkarna Marjatta och Pär Slätis, och får fortsätta livet tillsammans också på ålderns höst.

– Här på Sommarvind är det underbart! Vi är jättenöjda med servicen. Personalen är kunnig och sammanhållningen utmärkt.  Det är inte så vanligt på ålderdomshem, ofta är personalen ointresserad, säger Pär Slätis.

Han har bott med sin hustru Marjatta på vårdhemmet Sommarvind i Sibbo i ett halvår nu, efter att hon behövt hjälp dygnet runt. Hon är förlamad i övre delen av kroppen.

– Och se bara på utsikten, fortsätter Pär och nickar mot den vida ängen utanför.

Pär och Marjatta

Han berömmer vandringsvägarna som lämpar sig för äldre och de kulturella program som erbjuds på hemmet varje vecka.

– Musikprogram, orkestrar och skådespelare hjälper till att höja humöret. Vi har gemensamma sångövningar och teckningslärare kommer hit regelbundet, berättar Pär Slätis, som själv sysslat mycket med både konst och musik.

Han upplever att vårdteamet på Sommarvind verkligen satsar på att de äldre ska känna sig hemma och trygga.

Bord

Digital vård fjärmar

Äldrevården är ett av regeringens spetsprojekt och målsättningen är att hitta nya digitala lösningar. Paret Slätis har en dator med stor skärm i sitt rum, de brukar skypa med sina fyra barn.

Digitala vårdtjänster förhåller de sig ändå reserverat till.

– Det är lätt att läkaren eller vårdaren fjärmar sig från patienten och att man inte får det vänskapsförhållande som borde finnas där. Det kanske kunde fungera om de känner varandra väl sedan förut, säger Pär Slätis, som själv är professor och pensionerad chefsöverläkare.

Mänsklig kontakt viktigast

– Den mänskliga och personliga kontakten är viktigast. Mobilkontakt som Skype är otillräcklig, kommenterar Marjatta Slätis, pensionerad anestesiläkare.

Samma dag som vi träffas har regeringen precis spikat fast riktlinjerna för vårdreformen. Om några år ska landskapen ta över ansvaret för äldreomsorgen.

– Vårdområdena måste vara så välplanerade att de fungerar också för den lilla mänskan, så som det gör nu här i Sibbo. Omtanken om medmänniskan måste vara det primära, säger Pär Slätis.

Sommarvind

 Text och foto: Jenny Jägerhorn

Läs också:

 Pensionärsförbund slår larm:  Regeringen skrotar äldreomsorgen

”Ansvariga måste ha lokal kunskap”

Regeringen: utveckla närstående- och hemvård

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *