När jag för 30 år sedan började jobba som brandman i Borgå, ryckte vi inte ut ens ut till Borgå landskommun. I dag jobbar vi gränslöst, behöver grannarna hjälp ställer vi upp, säger Michael Antman, akutvårdare vid Räddningsverket i Östnyland. Antman befarar att förvaltningsreformen kommer att leda till att vårdområdena blir större.

– Vi som jobbar i Östnyland blir kanske tvungna att rycka ut till exempelvis Kervo, om räddningsenheten där är underbemannad på grund av sjukdom. I fall jourverksamheten vid sjukhuset i Borgå dras in, blir sjuktransporterna märkbart längre för oss och patienterna, säger han. Antman säger att mindre enheter fungerar bättre.

– Jag har arbetat så pass länge med Borgå som bas så känner jag området och människorna. Han tror inte att det finns risk för att jobben inom den operativa räddningstjänsten försvinner. Däremot är det möjligt att administrationen och ledningen centraliseras.

– I dag sitter ledningen nära manskapet och det är lätt att diskutera gemensamma angelägenheter under kaffepausen. Om ledningen centraliseras blir den opersonlig. Kanske vi börjar få direktiven per e-post? Antman har diskuterat vårdreformen flyktigt i korridorerna på jobbet med sina arbetskamrater.

– Vi vet ännu för lite om reformen. Jag kan inte påstå att jag direkt oroar mig, men visst har jag funderat en del till exempel på privatiseringen. Finns det risk för att den kommunala räddningstjänsten privatiseras? Och vad betyder det för oss som är anställda av Borgå stad?

 

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *