De stora vårdbolagen står inför en ny situation när allt större marknader öppnas upp för dem som en följd av vårdreformen. Det blir allt viktigare med bilden av företagen som ansvarstagande och ordentliga deltagare i samhället.

Storbolaget Mehiläinen var i blåsten i början av 2010-talet på grund av skatteplanering – enligt vissa skatteflykt – som gav bolaget dåligt rykte. Ryktet finns kvar, även om man satsat mycket på att städa upp, skriver Helsingin Sanomat i en artikel idag.

I Esbo blev man inte helt glada när Mehiläinen köpte Mediverkko och samtidigt tog över de två hälsostationer som företaget upprätthållit. I upphandlingen hade man betonat just samhällsansvaret.

Bolagen tävlar nu närmast med varandra om att vara goda skattebetalare och de senaste åren har begreppet skattefotavtryck myntats. Bl.a. Mehiläinen redovisar på sin webbplats hur de som bolag betalar skatt.

I intervjun med Helsingin Sanomat säger sig Janne-Olli Järvenpää ha förhoppningar om att den framtida vården i Finland produceras åtminstone till hälften av privata bolag.

– Vi ser stora möjligheter, säger Järvenpää.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *