Masker kan vara ett sätt att undvika mer dramatiska åtgärder.

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar att alla 15 år fyllda använder ansiktsmasker när de använder stadens tjänster – som till exempel bibliotek, motionsställen inomhus, museer och andra stadiets utbildning. Rekommendationen träder i kraft omedelbart, eller senast den första oktober, och gäller när helst närkontakt inte kan undvikas.

I ett pressmeddelande vädjar borgmästare Jan Vapaavuori och stadsdirektörerna Jukka Mäkelä och Ritva Viljanen till invånarna i städerna att ta rekommendationen på allvar och följa den, om det inte finns hälsoskäl till att inte använda mask.

Ansiktsmasker kan vara ett sätt för städerna att undvika hårdare åtgärder, som till exempel begränsade öppethållningstider och distansundervisning, säger de tre städernas ledning.

Invånarna ansvarar själva för att skaffa ansiktsmasker. Mindre bemedlade kan hämta masker från städernas utdelningsställen. Städerna påminner om att användningen av masker ska kompletteras med god handhygien, säkerhetsavstånd när möjligt och genom att stanna hemma, eller gå till coronatest, om man har symptom.