Regeringen Marin har i dag beslutat att inaktivera den beredskapslag som togs i bruk tidigare under våren på grund av coronavirusepidemin.

Undantagsförhållandet som rått i Finland i tre månader på grund av epidemin är därmed över, men på dagens presskonferens upprepade statsminister Sanna Marin (SDP) att det är skäl att hålla hålla avstånd och hörsamma tidigare riktlinjer om hygien.

På onsdag går statsrådet igenom de anvisningar och riktlinjer som gällt, för att se vilka som måste preciseras.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sa att det var en glädjens dag då den epidemiologiska situationen är sådan att beredskapslagen inte längre är motiverad. Henriksson riktade också ett tack till finländarna för att de följt regeringens och myndigheternas anvisningar.

Beredskapslagen ska vi förhoppningsvis inte behöva ta i bruk på nytt, sa Henriksson, men det beror på hur coronasituationen utvecklas.

Tidigare på morgonen uttryckte utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) oro över utvecklingen i Kina, där nya fall av coronaviruset uppdagats.

Under måndagens presskonferens sa statsminister Marin att man i augusti presenterar nya alternativ för åtgärder som kan tas i bruk, utan att aktivera beredskapslagen, skulle coronaläget kräva det.