Kommunen kan vara stolt över sin personal, heter det i ärendet som behandlades i måndags.

Ingå kommun belönar sin personal, som tack för arbetsinsatsen under det utmanande året, med en engångsersättning på 100 euro. Det här beslöt kommunstyrelsen i måndags.

Sammanlagt kostar detta Ingå 35 000 euro.

Vem i personalen som får ersättningen påverkas av bland annat anställningsförhållandets längd samt arbetstidsprocent.

De noggrannare betalningsgrunderna ska hamras fram tillsammans med kommunens huvudförtroendevalda, enligt kommundirektör Robert Nymans förslag.

Engångsersättningen berör kommunens alla arbetstagare som uppfyller kriterierna för ersättningen, med undantag för medlemmarna i kommunens ledningsgrupp.

Coronaepidemin har gjort att personalen inom grundtryggheten har arbetat under hårt tryck i alla situationer, heter det i beredningen. Det gäller särskilt småbarnspedagogiken.

Många arbetstagare överfördes till alldeles nya uppgifter och arbetstagarna tog emot de nya utmaningarna med en ypperlig inställning, lyder de berömmande orden. ”Kommunen kan som arbetsgivare vara stolt över sin personal som med en fin attityd har tagit emot de utmaningar som pandemin medfört.”

Engångsersättningen ska visa för personalen hur mycket kommunen uppskattar deras arbetsinsats och ersätter delvis också de uteblivna tyhy-dagarna och julglöggarna, heter det i ärendets beredning.

Ingå är inte den enda kommun att visa uppskattning för personalens insatser under corona-året. Bland annat Övertorneå har gett sin personal en värdesedel på 100 euro, avsedd att användas för rekreation och fritidsaktiviteter.

Inom den privata sektorn kommer vårdbolaget Terveystalo att betala sin personal, cirka 5 000 anställda, ett tillägg på 500 euro.

Ett så kallat corona-tillägg för vårdpersonal har debatterats sedan sommaren, men några nationella riktlinjer finns inte.

I MTV3:s partiledardebatt i tisdags förra veckan tog Sanna Marin (SDP), Jussi Halla-aho (Sannf), Petteri Orpo (Saml) och Annika Saarikko (C) inte direkt ställning för ett tillägg. Marin sa att det är en fråga mellan arbetsgivarna och arbetstagarna.

Samtliga partiledare tyckte dock att vårdpersonalen är värda ett tillägg.