Åbo säljer åtta äldreboende- och vårdfastigheter till det svenska bolaget Hemsö för 130 miljoner euro. Stadsfullmäktige godkände försäljningen efter omröstning med rösterna 43 mot 20 i måndags. 

Vänsterförbundet , Kristdemokraterna, Centern och De blå motsatte sig försäljningen liksom delar av De gröna. Fyra ledamöter röstade blankt

Li Andersson (VF) anser enligt Yle Åboland att beslutet om försäljningen är förhastat eftersom vård- och landskapsreformen fortfarande ligger kvar i riksdagen för behandling.

De som röstade för en försäljning anser att pengarna ger staden ett ekonomiskt lyft,  frigör pengar för andra ändamål  och därtill slipper staden i och med försäljningen ta ansvar för fastigheternas underhåll. 

Vårdfastigheterna som nu säljs omfattar totalt 80 000 kvadratmeter. Åbo stad kommer att fortsätta hyra lokalerna i minst 11 år.

– Vi ser väldigt positivt på samarbetet med Åbo stad. Åbo är en mycket bra marknad att investera i med många möjligheter till utveckling och vi planerar för att ytterligare bredda vår portfölj, konstaterar Gustav Björkman, chef för strategi och transaktion på Hemsö i ett pressmeddelande på bolagets hemsida.

Hemsö äger samhällsfastigheter inom äldrevård, utbildning, hälsovård och rättsväsende i Sverige, Finland och Tyskland. Boaget äger 353 samhällsfastigheter med ett marknadsvärde på 42,6 miljarder svenska kronor. I Sverige är hyresgästerna stat, landsting, kommuner och privata företag. I Finland är hyresgästerna kommuner och privata företag, skriver bolaget på sin hemsida.

Majoritetsägare (85 procent) i Hemsö är Tredje arbetspensionsfonden.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *