RIKSDAGSVAL 2015. – Som lokalpolitiker vet människor vem du är och vad du tycker. Du blir något av en kändis, säger Ulla-Maj Wideroos, tidigare riksdagsledamot, minister och lokalpolitiker i Närpes. Därför är det inte förvånande att majoriteten av de invalda i riksdagen också är lokalpolitiker. 

– Jag vill inte säga att man får gratisreklam, för man har ju arbetat för det. Men det är klart att om du är fullmäktigeordförande eller liknande så syns och hörs du mycket. Folk vet vem du är och vad du står för, säger Ulla-Maj Wideroos.

Hon jämför lokalpolitikerrollen med att vara kändis, också om det handlar om politik och inte idrott eller musik.

Själv gjorde Ulla-Maj Wideroos tvärtom, först blev hon rikspolitiker och  senare lokalpolitiker i Närpes.

– Men jag började som en av de första kvinnliga kommundirektörerna och fick synlighet via det, säger Wideroos.

När hon flyttade till Närpes kände hon att behövde skapa ett nätverk runt sig för att veta  vad som var viktigt på hemmaplan. Då bestämde hon sig för att ställa upp i kommunalvalet.

– Jag satt med på vartenda möte, också då jag var minister, säger Wideroos. De som som säger att de inte hinner, menar egentligen att de inte prioriterar kommunpolitiken.

Wideroos håller med Jan Sundberg, som menar att det är en fördel för kommunen att ha en egen representant i riksdagen.

– I alla fall blir det ju inte sämre. Det är klart att du kan umgås med kommunens ledning också annars, men som kommunalt fötroendevald har du väldigt nära kontakt med både kommunens ledning och kommuninvånarna, vilket underlättar arbetet också på riksplan.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *