FSD:s nya ordförande Anette Karlsson: Nu förs en politik som investerar i framtiden
Familjens och fältets stöd fick Anette Karlsson att kandidera för ordförandeposten.
Borgåpolitikern Anette Karlsson, 31, är FSD:s nya ordförande, efter att i söndags ha vunnit omröstningen på partidistriktets kongress i Karis. Motkandidaten Erica Helin från Pargas, som senare valdes till andra vice ordförande, fick 19 röster mot Karlssons 37.
Karlsson, som arbetar som assistent för den socialdemokratiska riksdagsgruppen, säger att hennes första uppgift blir att bekanta sig med FSD:s styrelse och hitta en gemensam vision. Svårt blir det inte, i och med att många redan är bekanta för Karlsson, som varit distriktets vice ordförande i fyra år och innan det suttit i styrelsen.
-Jag vill stärka FSD:s synlighet i Svenskfinland, och se till att vårt budskap når ut genom att delta i den politiska diskussionen. Nästa år är inte ett valår och då gäller det att arbeta för kommunalvalet 2021.
En röst mellan fältet och regeringen
Karlsson säger att FSD redan har en stark profil, och dessutom ett exceptionellt gynnsamt utgångsläge i och med den SDP-ledda regeringen. Hon beskriver regeringspolitiken som ny för många unga väljare. De har nu möjlighet se en politik som investerar i framtiden, och finlandssvenskarna kan vara glada över en regering som betonar det svenska i Finland.
-Det är länge sedan vi var i en sådan situation och det är viktigt inte, minst med tanke på de stora reformer som ska garantera service och tjänster på svenska. FSD har en möjlighet att påverka här, och jag vill vara en röst mellan fältet och regeringen.
Vilka frågor kommer du att jobba extra mycket för, på ett sätt som skiljer dig från tidigare ordföranden?
-Jag har haft ett gott samarbete med Viktor Kock och med Maarit Feldt-Ranta och Steven Frostdahl före honom. Jag kommer att jobba med alla frågor som är relevanta, men närmast hjärtat ligger utbildning och vård.
Hur väl känner du till FSD ute i kommunerna?
-I egenskap av vice ordförande och styrelsemedlem har jag ofta varit i Åboland och Österbotten, och genom motioner till kongressen har jag sett lokalavdelningarnas aktivitet. På kongressen i Karis handlade det till exempel om fiskodling och skarvfrågan, och om Kustbanan.
Makens stöd avgjorde kandidaturen
Karlsson övervägde in i det sista om hon skulle ställa sig till förfogande i ordförandekampen. I februari blir hon moderskapsledig från jobbet i riksdagen. I slutändan var det stödet från hennes man och från fältet som fick henne att ställa upp.
-Det hade varit synd att skiljas från min FSD-familj även om vi väntar på en liten nykomling i vår familj, och min man övertygade mig om att vi kan ordna vardagen så att ett ordförandeskap är möjligt. Också mor- och farföräldrar är ivriga att hjälpa till, och FSD-folket har glatt sig över att vi väntar tillökning. Dessutom har vi ett starkt presidium med Jacob Storbjörk och Erica Helin, och en kunnig personal i verksamhetsledaren Hildur Boldt och ombudsmannen Nils-Johan Englund.
Första vice ordförande Storbjörk tar över ordförandeskapet när Karlsson är borta. Hon räknar själv med att snabbt vara tillbaka efter förlossningen om allt går bra.
-Jag vill jobba för en bättre värld för det här nya livet.