Kommuner och landsting med borgerligt styre i Sverige ökar, visar en sammanställning som Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort.

Den borgerliga alliansen styr nu i nästan 38 procent av kommunerna i Sverige mot 31 procent efter senaste val. Antalet kommuner som styrs av det rödgröna blocket minskar.

De blocköverskridande samarbetena ökar från 32 till närmare 35 procent, visar SKL:s sammanställning. För tredje valet i rad ökar antalet minoritetsstyren. Lite mer än en tredjedel av kommunerna i Sverige styrs en politisk minoritet.

Sverigedemokraterna styr ensamma i en kommun, nämligen Hörby. Även Hagfors kommun styrs ensamt av ett lokalt Hagforsparti, Oberoende realister.

Socialdemokraterna har 42 procent av ordförandeposterna i kommunstyrelserna, moderaterna har 31 och Centerpartiet 19 procent.

SKL:s sammanställning bygger på uppgifter från 231 av Sveriges totalt 290 kommuner.

Det rödgröna blocket tappar terräng också i de svenska landstingen och regionerna. Nu styrs endast ett landsting – Västerbottens läns landsting – av de rödgröna. I 13 av 21 landsting gav valresultatetett maktskifte. Den borgerliga alliansen tar över i tolv landsting mot fem (2014). Antalet landsting som styrs blocköverskridande fördubblas, från fyra (2014) till åtta. 

Moderaterna har flest ordförandeposter (9), följt av Socialdemokraterna (8) och Centerpartiet (2) i landstingen och regionerna.

Läs mera här.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *