WC-skålen och avloppsröret bör användas enbart till det som de är avsedda för nämligen avföring, WC-papper samt tvättvatten.

Användningen av olika hygienartiklar gjorda av papper eller bomullsfiber har ökat väldigt mycket på grund av Coronaviruset. Alltför ofta lägger invånarna de använda dukarna och servetterna i toalettskålen vilket kan leda till stopp i avloppet.

I HRM-området (samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster) fick man en konkret påminnelse om detta i början av mars då det blev stopp i en avloppsvattenpump.

Nu då vi bör vara extra noggranna med hygienen, och särskilt handhygienen, vill HRM påminna om att alla slag av näsdukar, hushållspapper och desinficerande våtservetter bör placeras i blandavfallskärlet, inte i WC-skålen.

Alla slag av hygienartiklar som slängs i WC-skålen orsakar lätt stopp i avfallsrören och hos avfallsvattenverken. Till skillnad från WC-papper är dessa produkter planerade så att de inte ska gå sönder vid vätning.

Att öppna stopp i fastigheternas avfallsrör är både till besvär och kostar pengar för invånarna. HRM ansvarar för upprätthållandet av avfallsvattenverken och avloppsnäten men stoppningarna kan orsaka miljöförstörelse.

Inom HRM-området har rörstoppen ökat något men tillsvidare har detta inte varit ett stort problem.

– Under rådande undantagstillstånd är det inte önskvärt att använda arbetskraft och resurser till att öppna stopp i rör och avlopp konstaterar enhetschef Petteri Jokinen vid HRM.

WC-skålen och avloppsröret bör användas enbart till det som de är avsedda för nämligen avföring, WC-papper samt tvättvatten. Det är bra att ha en skräpkorg på toaletten i vilken man kan lägga övrigt avfall. Så länge Coronaviruset härjar bör näsdukarna läggas i blandavfallskärlet och inte bland bioavfallet.

Detta är en översättning av Kuntatekniikkas artikel.