Vapaavuori: Social- och hälsovården kan flyttas till landskapen – inget annat

Foto: Liisa Takala.
Foto: Liisa Takala.
14.6.2017

Helsingfors nya borgmästare Jan Vapaavuori (Saml.) återvände till den politiska toppen med ett brak. – Här finns mycket att göra, säger Vapaavuori. Enligt honom kan social- och hälsovården flyttas till landskapen, men inget annat.

Text: Martta Nieminen/ Kuntalehti

För tre år sedan hade Jan Vapaavuori svårt att dölja sin besvikelse. Vapaavuori satt då som näringsminister och hade planer på att ta över Samlingspartiets ordförandeskap efter statsminister Jyrki Katainen. Vapaavuori klarade sig ändå inte ens till en andra omgång.

Nu är situationen en helt annan. Vapaavuori var kommunalvalets röstkung i Helsingfors och kammade hem nästan 30 000 röster.

På det här sättet har Vapaavuori gjort en stilig come back. I damtidningarna berättar Vapaavuori öppet om sitt äktenskap, men han tar också starkt ställning till den nationella politiken. Som den första politiskt valda borgmästaren i huvudstaden måste också regeringen lyssna till vad Vapaavuori har att säga.

Vapaavuori har irriterat i synnerhet Centern genom att skälla på landskapsreformen både i valdebatterna, intervjuer och på twitter.

– Landskapsreformen är en besynnerlig övning. Man går emot alla globala trender när man istället borde skapa bättre förutsättningar för de större städerna att utveckla sin livskraft och klara sig på den globala marknaden, säger Vapaavuori.

Han tror att landskapsreformen ännu går att stoppa.

– Så länge de slutliga besluten inte är tagna kan man påverka, säger Vapaavuori.

Den svagaste länken i landskapsmodellen är enligt Vapaavuori “hela tankgången”.

– Den globala ekonomins riktning är att förstärka konkurrensen mellan stora städer. I Finlands går vi däremot mot en modell där vi tar bort städernas möjlighet att påverka sin egen livskraft och flyttar över ansvaret till landskapen.

Landskapsreformen är som känt Centerns ögonsten, men i utbyte får Samlingspartiet sin efterlängtade valfrihet.

Många säger att tåget redan gått, men stadsdirektörerna i Esbo, Tammerfors, Vanda, Uleåborg och Åbo håller tillsammans med Vapaavuori hårt på städernas möjligheter.

– Det spelar ingen större roll om Samlingspartiet sitter i regeringen eller inte, men jag anser att Helsingfors uppgift är att försvara sin egen och de andra större städernas ställning, säger Vapaavuori.

Enligt Vapaavuori är det vansinne att tvinga Nyland in i landskapsmodellen. Enligt Vapaavuori kan man flytta över social- och hälsovården till landskapen, men ingenting annat.

Som minister var Vapaavuori mycket insyltad i förhandlingarna om vårdreformen och han säger att reformen är nödvändig också om den nuvarande modellen inte är den bästa. Modellen är enligt Vaapaavuori ändå ingen katastrof, men reformen borde koncentrera sig på social- och hälsovården.

– I en stor del av Finland behövs det bredare axlar för att sköta social- och hälsovården och därför behövs landskapen. Men det skulle vara önskvärt att inte andra uppgifter flyttades över till landskapen, säger Vapaavuori och syftar här på t.ex. tillväxttjänsterna.

En längre intervju med Vapaavuori finns att läsa i senaste numret av Kuntalehti.

HÅLL KOLL PÅ KOMMUNSEKTORN.
Beställ Kommuntorgets nyhetsbrev här