20-årige Aleksi Kurki har valts till kommunstyrelsens ordförande i Pyttis. Han är en öppensinnad och innovativ politiker som är rak på sak. 

Aleksi Kurki valdes till styrelseordförande i Pyttis under måndag kväll. Kurki tillhör Samlingspartiet som är kommunens största parti. Kurki säger att politik intresserar honom eftersom han vill vara med och utveckla Finland till en ännu bättre plats. Han anser att det är ett privilegium att födas och bo i landet.

Kurki gick med i politiken som 15-åring efter en veckas praktisk arbetsorientering i riksdagen. Han säger att de fem senaste åren har varit mycket givande. 

Aleksi Kurki. (Heidi Noponen, Kuvagalleria Kotka Ky)

– Pyttis har utvecklats till en fördomsfri, växande och framgångsrik kommun. Jag är stolt över min hemkommun för att här vill man satsa och litar på yngre generationer. I Pyttis vill jag särskilt fokusera på en aktiv och modig handels- och näringspolitik samt goda möjligheter för kommuninvånarna till motion och hobbyer.

Han tillägger att han önskar skapa fler arbetsplatser i Pyttis.

Kurki har suttit i kommunstyrelsen sedan valet år 2021. Hans mål inom politiken är att påverka på nationell nivå, exempelvis som riksdagsledamot. Vid sidan om ordförandeskapet i Pyttis kommunstyrelse studerar han ekonomi och ledarskap vid Aalto-universitetet i Otnäs, Esbo.

Pyttis fick ny kommundirektör våren 2022. Läs intervjun med Terhi Lindholm – ”En kommun finns till för kommuninvånarna och företagen”

Pyttis är den enda tvåspråkiga av Kymmenedalens sex kommuner. Kommunen har 5 000 invånare.

Öppensinnad och innovativ

Aleksi Kurki, som nyss fyllt 20 år, är Finlands yngsta styrelseordförande. Han hade inga motkandidater i omröstningen.

Tidigare innehades posten av Toni Vanhala, även han samlingspartist. Vanhala valde att avgå då han utsetts till ny utvecklingsdirektör i Kotka.

Kurki är mycket tacksam över det förtroende som Pyttis och kommuninvånarna har gett honom.

– Jag tror man i kommunen å ena sidan uppskattar min ungdomlighet och å andra sidan min rika erfarenhet av att påverka i samhället. Dessa faktorer tror jag att andra värdesätter högt hos mig. Jag är öppensinnad, innovativ och rak på sak, vilket folk verkar uppskatta, säger Aleksi Kurki.

Kuntalehti: Pyhtää valitsi Suomen historian nuorimman kunnanhallituksen puheenjohtajan – Aleksi Kurki haluaa tuoda kuntapolitiikkaan ajattelua ”boksin ulkopuolelta”

Vem – Aleksi Kurki

Ålder: 20
Från: Pyttis
Aktuell som: Kommunstyrelsens ordförande, Finlands yngsta
Parti: Samlingspartiet
Sociala medier:
Webbplats: aleksikurki.fi
Instagram: @aleksi.kurki
Facebook: Aleksi Kurki
TikTok: @nuorikonkari