Kouvola, Uleåborg och Vichtis har gått till final i tävlingen Finlands aktivaste kommun. 73 kommuner deltog i tävlingen.

Finalisterna offentliggjordes på lördagen vid Idrottsgalans evenemang i Tölö sporthall i Helsingfors.

Tävlingen arrangeras i samarbete mellan Kommunförbundet, Idrottsgalan och Undervisnings- och kulturministeriet. I år söker man en kommun som med hjälp av motion och idrott lyckats stärka livskraften och den sociala gemenskapen på orten.

– Ansökningarna visar att kommunerna utför ett mycket bra och viktigt arbete för att främja kommuninvånarnas motionsmöjligheter. Välordnade idrotts- och motionstjänster gör kommunen attraktivare och skapar gemenskap. Det har vi fått bra exempel på i tävlingen, berättar Teemu Japisson, sakkunnig i idrotts- och ungdomsfrågor vid Kommunförbundet.

Vinnaren koras vid Idrottsgalan

I år tävlade 73 kommuner om titeln Finlands aktivaste kommun. Bland dem valde Kommunförbundets expertjury ut tre finalister.

Enligt juryn har finalisterna med hjälp av idrott och motion lyckats göra kommunen mer attraktiv och skapa gemenskap. I de utvalda kommunerna är det också lätt och billigt att utöva idrott och motion, vilket bidrar till kommuninvånarnas aktivitet.

– Uppgiften var krävande, för alla deltagare hade egna styrkor och nivån på tävlingen var väldigt hög. Finalisterna hade lyft upp främjandet av en aktiv livsstil och välmående på strateginivå och resultaten hade presenterats genom praktiska exempel, säger Japisson.

Vinnaren utses av Finlands idrottsgalas jury och offentliggörs vid Idrottsgalan 17.1.2019.

Keskustele

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *