Kristinestad hör till de regionstäder som det är mest attraktiva att flytta till, visar en färsk undersökning om regionstädernas attraktionskraft. Undersökningen visar att  kännedomen om regionstäderna och tendensen att flytta från stora städer till regionstäder har ökat.

Ju mer känd staden är, desto attraktivare upplevs den vara. Enligt undersökningen har kännedomen om regionstäderna bland invånarna i de stora städerna ökat med  sju procent jämfört med år 2019. Regionstäderna framstår i positiv dager tack vare sin personlighet och aktiva kommunikation.

Ur de stora städernas synvinkel är Raumo, Kalajoki, Idensalmi och Kristinestad de regionstäder som är mest attraktiva att flytta till. Coronapandemin har också bidragit till att öka intresset för regionstäder bland dem som bor i stora städer.

Samtidigt har kvarhållningskraften, dvs. viljan att stanna kvar i sin hemstad, stärkts kraftigt bland dem som bor i regionstäder. Hela 40 procent av dem uppger att coronatiden har ökat viljan att stanna kvar i den nuvarande hemstaden. Coronapandemin har stärkt den interna kvarhållningskraften särskilt i Nyslott, Alavo, Pargas, Kuusamo och Nurmes.

Intresset kan fångas upp – kräver aktivt imagearbete

I likhet med föregående forskningsår 2019 ses säkerheten, boendemiljön och tillgängligheten i trafiken som centrala attraktionsfaktorer i regionstäderna.

– En potentiell invånar- och arbetskraftsmålgrupp är i synnerhet barnfamiljer som värdesätter naturen och hobbyer. Regionstäderna har en ypperlig chans att rikta sin marknadsföring till bland annat de invånare i stora städer som överväger återflyttning. Det lönar sig också att i stadens budskap utnyttja coronapandemins inverkan på flexibiliteten i arbetslivet, säger Kurikkas stadsdirektör Anna-Kaisa Pusa, ordförande för nätverket för regionstäder.

Resultaten av undersökningen visar att uppfattningen om regionstäderna hos dem som bor i stora städer i en mindre skala också påverkas av regionstädernas atmosfär och känsla, kommersiella tjänster, turismutbud, personlighet och särdrag.

I fråga om extern image förstärker regionstädernas större storlek det positiva intrycket i sådana fall då orten är mindre bekant. På längre avstånd finns ett intresse för regionstäder särskilt ur turismsynpunkt.

En miljon finländare bor på orterna i  undersökningen 

Syftet med undersökningen, som genomfördes i januari-februari 2022, är att bedöma hur livskraften och attraktionskraften utvecklats i alla 57 finländska regionstäder. Materialet erbjuder regionstäderna värdefulla jämförelseuppgifter om positioneringen mellan städerna samt verktyg för utvecklingsarbetet

Undersökningen resulterade i cirka 11 100 interna bedömningar gjorda av invånare i regionstäderna och cirka 2 000 externa bedömningar gjorda av invånare i stora städer.
Med regionstäder avses städer som utgör ett centrum eller centrumpar för sina ekonomiska regioner och som skapar ett pendlings- och serviceområde kring sig. Nästan en miljon finländare bor i regionstäder. Landskapscentrum räknas inte som regionstäder.

 

Fakta om regionstäderna:

  • Regionstäderna kan indelas utifrån invånarantal
  • Städer med fler än 30 000 invånare (4): Nyslott, Raumo, Lojo och Salo
  • Städer med 20 000–29 999 invånare (11): Varkaus, Kemi, Kurikka, Valkeakoski, Idensalmi, Torneå, Sastamala, Brahestad, Imatra, Raseborg och Riihimäki
    Städer med 10 000–19 999 invånare (23): Nivala, Lieksa, Pemar, Alavo, Kalajoki, Kankaanpää, Kauhajoki, Lappo, Lovisa, Pargas, Kuusamo, Ylivieska, Nystad, Kauhava, Loimaa, Ackas, Forssa, Pieksämäki, Heinola, Äänekoski, Jakobstad, Fredrikshamn och Jämsä
  • Städer med färre än 10 000 invånare (19): Kannus, Etseri, Viitasaari, Parkano, Kristinestad, Ikalis, Suonenjoki, Kumo, Oulainen, Kemijärvi, Letala, Somero, Saarijärvi, Alajärvi, Keuru, Nurmes, Mänttä-Vilppula, Kides och Vittis
  • Undersökningen genomfördes av Innolink Oy på uppdrag av nätverket för regionstäder.
  • Läs hela rapporten: Seutukaupunkien vetovoimatutkimus 2022 (Undersökning om regionstädernas attraktionskraft 2022, på finska)
  • Sammandrag av undersökningen om attraktionskraft (på finska)