- Nu är det ni i kommunerna som ska säga hur ni vill ha det, säger Kommunförbundets vd Minna Karhunen. Foto: Tommy Pohjola

Rikspolitikens turbulenta sommar bekymrar inte på kommundirektörsdagarna i Seinäjoki. Först gäller att påverka den egna omgivningen.

– Hoppas ni haft en trevlig sommar! Bra. Då går vi vidare. Vi har en ny regering som lovat att lätta på statens styrning. Det ska vi lita på. Men nu är det upp till er, säger Kommunförbundets verkställande direktör Minna Karhunen och sveper blicken över kommuncheferna som samlats på nätverksmöte i Rymdens huvudstad Seinäjoki (läs mera om Östermyra här).

Inte utan orsak talar många, kanske de flesta, som alls följer med politiken just nu – och fortfarande – om rasism och regeringens hantering av debatten. Diskussionen har pågått i månader och förväntas fortsätta då riksdagen igen sammanträder.

Stadsdirektören i Seinäjoki Jaakko Kiiskilä uppmuntrar till nätverkande. Foto: Tommy Pohjola

I Seinäjoki bekymrar annat.

Avvecklandet av normstyrning var ett hett tema inför riksdagsvalet. Tanken är att åtminstone inte ytterligare begränsa kommunernas självbestämmanderätt. Samtidigt finns förhoppningar om ökat samarbete mellan kommunerna. Det ska effektiveras, det ska sparas pengar. Alla är överens om målet men då kommunerna är väldigt olika och det är oklart vad och hur man får göra slutar många bra projekt i svår byråkrati.

Kommunminister Anna-Kaisa Ikonen (Saml), som tills nyligen också var första vice ordförande i Kommunförbundets styrelse, känner bra till utmaningarna. Hennes löfte till kommunerna är att regeringen uppmuntrar kommunerna till ökat samarbete och nya sätt att arbeta.

Kommunminister Anna-Kaisa Ikonen väljer att se möjligheterna. Foto: Tommy Pohjola

– Vi behöver verkligen se över den offentliga ekonomin. Hur göra – idéer och förslag är välkomna, säger hon och fortsätter om de lagstadgade uppgifterna:

– Samtidigt får vi inte tumma på folks rätt till bildning och kultur över allt i Finland.

Kommundirektördagarna är ett årligt evenemang som riktar sig till kommundirektörer.  Evenemanget pågår i två dagar.