- Förstås behöver man ha koll på situationen. Alltid är det inte lämpligt med humor, påminner Tiina Heikka - tidigare kommundirektör i Lappträsk. Foto: Tommy Pohjola

Seriöst. En glad ledare är hur trovärdig som helst. Det säger Tiina Heikka, specialist på skratt.

Tycker vi börjar arbetsveckan med skoj. Tiina Heikka som tidigare var kommundirektör i Lappträsk i östra Finland är i dag förändringskonsult med skratt som specialitet.

Kuntalehti 2.6.2021: Kunnanjohtaja Tiina Heikalla on ”maailman paras ja kamalin työ”

Hon besökte i slutet av förra veckan Kommunchefsdagarna i Seinäjoki för att berätta varför det är viktigt med leenden och hur man kan göra för att uppnå resultat. Tanken är att folk ska trivas på arbetsplatsen och att alla vandrar i samma riktning.

Tiina Heikka säger att hon själv alltid sett lite avvikande ut i alla fall i jämförelse med den typiska bilden av allvarliga kommunchefer i lite styva kostymer.

– Jo, jag såg väl annorlunda ut, jag såg ut som mej själv, och det skapade ibland fnissiga situationer. Blått hår. Blommig klänning. Folk som skulle sälja varor och tjänster till kommunen kunde inte fatta att det var med mej de skulle förhandla.

Och det kan bli riktigt konstigt.

En gång hade Heikka flera gånger under dagen snackat i telefon med en bekymrad kommuninvånare. I slutet av dagen stod den här människan och ryckte i kommunhusets dörr för att ännu en gång få diskutera läget med kommundirektören. Heikka fick panik. Nu skulle hon inte orka mera. Måste skynda i väg. Arbetsdagen var slut, ju.

– Enda lösningen som jag just då kom att tänka på var att försvinna in i ett stort skåp. Så det gjorde jag och så stod jag där i mörkret en god stund. Tur att ingen öppnade. Det hade sett ut. Vad i helskotta gör kommundirektören i skåpet?

Tiina Heikka noterar att språket påverkar starkt våra attityder.

– Herregud jo. Döden och olyckan är ständigt närvarande i många ordspråk (på finska till exempel ”itku pitkästä ilosta”, ”kell´ onni on, se onnen kätkeköön” osv, red. anm.). Jag minns ett teamsmöte, jag känner ju alla de där människorna och de är hur trevliga och glada som helst, men ändå snackades det ofta om hemskt trista saker ofta dessutom på ett trist sätt.

Vad är ett gott ledarskap?

Det är stora krav på dagens ledare som för samman olika sakkännare inom miljö, bildning och planläggning. Ofta samtidigt.

– Chefer som skrattar mycket har ett bättre förhållande till medarbetare. Mitt råd är att le och skratta mera, det lönar sig. Och tänk också på att två minuters skratt motsvarar enligt forskning 45 minuters motion.

Det kan vara lättare sagt än gjort.

– Sorgligt är om man inte ens på kafferasten skrattar tillsammans. Jag vet organisationer där chefer bannlyst skratt.

Som bekant är humor svårt. Skämt kan uppfattas på många sätt.

– Minns att det finns olika sorters skratt. Skrattet är ett vapen och det är makt. Som ledare måste du se till att humorn omfattas av alla. Ingen ska känna sig hånad (på finska: naurunalainen).

Att kunna driva med sig själv är en bra start.  Även det ska man göra välmenande, snällt.

– Och lär dig att be om ursäkt, säger Tiina Heikka.

Yle Östnyland 6.7.2022: Lippobon Tiina Heikka trivs bra som företagare – pysslar gärna på gården och konsulterar med hjälp av drama