– Den finska korruptionen är ganska sofistikerad och kretsar oftast kring ett utbyte av tjänster och gentjänster till exempel i samband med upphandlingen av kommunala kontrakt, noterar Fredrik Malmberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Foto: Pixabay.

Enligt intresseorganisationen Transparency International var Finland det näst minst korrumperade landet i hela världen i fjol.

Listan på världens fem minst korrumperade länder toppades av Danmark, Finland, Nya Zeeland, Norge och Singapore. I tabellens bottenskikt finns Somalia, Venezuela, Syrien, Sydsudan och Nordkorea.

– Finlands goda rankning i Transparency Internationals rapport innebär inte att vi skulle vara befriade från korruption. Finland hör till de minst sjuka patienterna, men det är ändå viktigt att alla patienter får vård och att korruptionen bekämpas, säger Fredrik Malmberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet i Sundsvall.

Malmberg har forskat i förekomsten av korruption i de nordiska länderna. Enligt honom är det sällsynt med mutor inom den finska kommunalförvaltningen.

– Den finska korruptionen är ganska sofistikerad och kretsar oftast kring ett utbyte av tjänster och gentjänster till exempel i samband med upphandlingen av kommunala kontrakt.

Slutna kretsar för inbördes beundran

Malmberg får medhåll av juristen Kirsi Lamberg på Kommunförbundet.

– Inom kommunsektorn kan korruptionen handla om beredning av ärenden som inte beaktar vare sig intressekonflikter eller jäv. Besluten bereds ibland i en sluten krets i så kallade bäste bror- eller bästa syster-nätverk, säger Lamberg.

Jäven tenderar att försvåra beslutsgången i synnerhet i mindre kommuner där alla känner alla och vänskapsbanden går kors och tvärs.

– Det finns säkert skäl för alla kommunala beslutsfattare att reflektera över ordet närstående som nämns i jävsbestämmelserna i kommunallagen. Nära vänner, fadderskap eller en kärleksrelation uppfyller lagens kriterier för begreppet närstående som i sin tur föder jäv och intressekonflikter, säger Lamberg. 

Kirsi Lamberg är specialiserad bland annat på beslutsfattande och ändringssökande samt offentlighetslagen. Foto: Kommunförbundet.

Viktigt med självreglering

Det bästa sättet att förebygga korruption i den kommunala förvaltningen är att utveckla en medvetenhet kring vad jävsbestämmelserna innebär och se till att kommunens information om de anställdas och förtroendevaldas bisysslor och ekonomiska bindningar är i skick, tillägger Lamberg.

Malmberg lyfter fram att all korruption inte nödvändigtvis är olaglig, trots att den är oetisk. Av samma anledning är det viktigt att kommunerna satsar på självreglering och slår fast de etiska spelregler som ska tillämpas.

– Riksdagen kan inte stifta lagar på den detaljnivån att man skulle kunna precisera till exempel ett numerärt värde som anger när en julgåva till en beslutsfattare kan betraktas som en muta. Vi måste kontextualisera det hela för att avgöra vad som är korruption, säger han.

Det är viljan att påverka kommunala beslut i utbyte mot tjänster och gentjänster som utgör problemet och definierar korruption, anser Malmberg.

– Den strukturella korruptionen kan vara svårast att komma åt. Den handlar ofta om oetiska och löst sammansatta nätverk som ger fördelar till varandra inom den kommunala förvaltningen, säger han.

I praktiken kan det handla om till exempel reträttposter eller rekrytering där vissa personer favoriseras på grunder som inte är transparenta.

Läs mer på justitieministeriets nätplats: Åtgärdsprogrammet för strategin mot korruption uppdateras

Visselblåsare skyddas

Efter att EU:s visselblåsardirektiv trädde i kraft i fjol har det blivit lättare att anmäla misstankar om korruption via lagstadgade officiella rapporteringskanaler som upprätthålls av kommuner och statliga organisationer.

Kommunförbundet har tills vidare ingen samlad statistik kring det totala antalet anmälningar som berör kommunerna per år.

Justitiekanslersämbetet upprätthåller en centraliserad extern rapporteringskanal för uppdagade oegentligheter inom den offentliga förvaltningen.

– Vi har i år registrerat färre än 100 anmälningar i vår rapporteringskanal. Vi särskiljer inte mellan anmälningar om statliga eller kommunala aktörer, säger Pekka Liesivuori, äldre justitiekanslerssekreterare.

Fredrik Malmberg uppmanar alla kommunala beslutsfattare att satsa på förebyggande åtgärder för att motarbeta korruption i den egna kommunen.

– Det är viktigt att frågan diskuteras och att det finns en medvetenhet om korruption. Det ger en beredskap att hantera risker.


Finnish Consulting Group ordnar den 16 januari ett seminarium om olika sätt att motarbeta korruption i kommunsektorn. Målgruppen är tjänstemän och förtroendevalda som jobbar för den kommunala förvaltningen.